Hlavní obsah

Basketbalistky narazí v boji o Peking na Argentinu a Angolu

MADRID

České basketbalistky se v kvalifikaci o postup na olympijské hry v Pekingu utkají s Argentinou a Angolou. Rozhodlo o tom losování ve španělském Madridu, kde se také turnaj odehraje. První dva týmy se dostanou do čtvrtfinále, odkud se vítězové již probojují na olympiádu. Poražení čtvrtfinalisté budou hrát semifinále a finále o poslední páté místo. Češky čeká v případě postupu do čtvrtfinále 13. června postupující z tria Lotyšsko, Senegal a Japonsko.

Článek

„Soupeřky ve skupině i pro případný přímý boj o postup se jeví docela přijatelně. Argentina i Angola jsou pro nás sice dost neznámé celky, ale měly bychom je předčit hlavně taktickou úrovní. Podcenění ale není na místě, vždyť Argentinky byly deváté na posledním mistrovství světa a africké celky se derou nahoru," uvedl trenér Jan Bobrovský.

„Já myslím, že pondělní los dopadl výborně. Skupinu, kterou rozehrajeme 9. 6. s Argentinou a o dva dny pozsěji nás čeká Angola, by holky měly zvládnout úspěšně, stejně jako souboj zřejmě se Senegalem o olympijskou místenku," uvažoval manažer Jiří Hamza.

Bobrovský, který je rád, že mu los umožnil vyhnout se Španělsku, Kubě i Braziílii, už má připraven i program přípravy: „Po skončení ligy dostanou hráčky týden volno, asi od 8. května rozjedeme soustředění i přípravné zápasy, celý blok musíme vměstnat do necelých čtyř týdnů a doufám, že budeme ladit formu na dva vrcholy, po kvalifikaci i na srpnovou olympiádu." Basketbalistky, které v roce 2005 vyhrály mistrovství Evropy a loni skončily páté, jsou poslední českou nadějí na účast v kolektivních sportech v Pekingu.

Kvalifikační boje o posledních pět volných míst se uskuteční od 9. do 15. června v Telefónica aréně s kapacitou 10 500 diváků. Olympijský turnaj v Pekingu se bude hrát od 9. do 23. srpna. Jistou účast na olympiádě už mají pořádající Čína, mistryně světa Australanky a vítězné týmy z kontinentálních šampionátů Mali, USA, Korea, Rusko a Nový Zéland.

Program kvalifikace:
Pondělí 9. června:
Lotyšsko - Senegal, Česko - Argentina, Španělsko - Fidži, Tchaj-wan - Kuba,
Úterý 10. června:
Senegal - Japonsko, Argentina - Angola, Fidži - Brazílie, Kuba - Bělorusko,
Středa 11. června:
Japonsko - Lotyšsko, Angola - Česko, Brazílie - Španělsko, Bělorusko - Tchaj-wan.
Pátek 13. června:
čtvrtfinále: A1 - B2, B1 - A2, C1 - D2, D1 - C2.
Sobota 14. června
poražené týmy ze čtvrtfinále (A1-B2) - (C1-D2), (B1-A2) - (D1-C2).
Neděle 15. června:
Utkání o poslední volné místo.

Reklama

Související témata: