Hlavní obsah

Basketbalistky USK prohrály s Pécsí, v Eurolize končí

PRAHA

Basketbalistky USK Praha dnes ve svém posledním utkání základní skupiny Evropské ligy prohrály s maďarskou Pécsí 64:66 a historický postup do osmifinále soutěže jim unikl. Ve večerním zápase totiž belgický Namur porazil francouzské Mondeville 74:68 a dostal se před Pražanky na páté, poslední postupové místo.

Článek

Pražanky se o postup rvaly a do zápasu s Pécsí nakročily energicky, jako by ze sebe co nejdřív chtěly sejmout hořkou pachuť po sobotním debaklu s Gambrinusem Brno o čtyřicet bodů. Jenže hostující hráčky brzy pochopily, že jim největší nebezpečí hrozí od Američanky Burseové a reprezentantky Pavlíčkové, začaly je zdvojovat v obraně a ostatní hráčky USK se bodově prosadily až po čtvrthodině hry.

A Pécs, kterou hnaly dopředu dvě stovky burácejících fanoušků, kteří přijeli v černobílých barvách klubu z Maďarska, soustředěným výkonem zvyšovala svůj náskok. Ten na konci druhé čtvrtiny narostl na 19 bodů, když excelovala Američanka Johnsonová. Třicetiletá rozehrávačka, která si dvakrát zahrála Utkání hvězd WNBA, nejdřív ladně prošla přes tři soupeřky ke koši a pak metr od něj zachytila rozehrávku rozklížených vysokoškolaček.

Jenže ty si do druhého poločasu vzaly na palubovku bojovné srdce. Burseová s Běloruskou Volnou zapomněly na to, že je sužují vysoké teploty, naopak v dresu třetího týmu minulého ročníku soutěže se přestala prosazovat bez dvou centimetrů dvoumetrová Ruska Lisinová. Když Brazilka Márquesová proměnila dvě šestky, dovršila tím vzestup domácího týmu, který za šest minut snížil na rozdíl tří bodů.

A tým USK už si soupeřky nenechal utéct. V napjatém závěru se nechala obě družstva strhnout a po několika tvrdých faulech na obou stranách domácí přišly o svou největší hvězdu Burseovou, která šest minut před koncem udělala svou pátou osobní chybu. Ještě předtím Mokrošová trojkou snížila na rozdíl dvou bodů, ale blíž už se domácí maďarskému celku nepřiblížily.

Zase nezvládly úvod

Trenér poražených Lubor Blažek po třetí těsné prohře týmu v soutěži nevěděl, jestli má jásat nad výkonem svého týmu ve druhém poločase, nebo být deprimován z předvedené hry v prvním. "Je to schizofrenie," řekl Blažek na tiskové konferenci po utkání. Posteskl si, že jeho svěřenkyně poněkolikáté nezvládly úvod. "Některé momenty byly šílené," uvedl.

Po přestávce ale na palubovku nastoupil jeho tým úplně v jiné formě. Blažek prý v kabině během pauzy hlas nezvýšil. "Nejsem ten, který se vyžívá v nějakých bouřkách. Kdo na to psychicky nemá, ať zůstane v šatně," podotkl lakonicky. Podle něj je "obdivuhodné", že USK nerezignoval, i když prohrával o 16 bodů.

Blažek hájil chování americké hvězdy týmu Janell Burseové, která svůj tým šest minut před koncem oslabila po páté osobní chybě. "Fauly na ní se prostě nepískají. Rozhodčí tvrdí, že na něj byla sprostá, ale já nic neslyšel," uvedl kouč. Američanka podle jeho slov šla na zápas pod clonou z antibiotik rovnou z postele.

Nervózní večer pro klub z pražské Folimanky zápasem ještě neskončil. Jeho členové se chystali sledovat večerní zápas Namuru s Mondeville, který rozhodoval o osudu USK. "Dám si nitroglycerin pod jazyk," žertoval Blažek a nadhodil, že by se oba zápasy měly hrát souběžně. Hráčky neplánovaly, že budou průběh duelu, který jim nakonec přinesl zklamání, hltat společně. "Asi to budem sledovat na internetu a telefonem mezi sebou navzájem komunikovat," uvedla Markéta Mokrošová.

Euroliga basketbalistek - skupina A
USK Praha - MiZo Pécs 64:66 (9:19, 19:35, 42:48)
Nejvíce bodů: Pavlíčková 19, Mokrošová 15, Castrová- Márquesová 10 - Branzovová 17, Iványiová 12, Johnsonová a Dapová po 9. Rozhodčí: Julienová (Fr.), Wilkinson (Angl.). Trestné hody: 21/17 - 12/9. Fauly: 15:21. Trojky: 5:3. Diváci: 910.
Další výsledky
Namur - Mondeville 74:68 (31:35), Valencie - Samara 58:59
Konečná tabulka
1. Samara1091749:58919
2. Pécs1091716:61819
3. Valencie1055674:72415
4. Mondeville1046707:73514
5. Namur1028680:78712
6. USK Praha1019696:76911

Reklama

Související témata: