Hlavní obsah

Česko - Mosambik 82:45Basketbalistky v přípravě rozstřílely Mosambik o 37 bodů

Trutnov

České basketbalistky si v přípravě na mistrovství světa zvedly sebevědomí, když v Trutnově porazily v přátelském utkání Mosambik 82:45. O jasné výhře rozhodly zejména ve druhé čtvrtině, kterou ovládly v poměru 30:2. Nejlepší střelkyní byla se 14 body Romana Hejdová.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér basketbalistek Lubor Blažek

Článek

Trenér Lubor Blažek má k dispozici stále 17 hráček, a tak pět z nich nechal odpočívat. Nenasadil hned pět účastnic minulého mistrovství Evropy Bartoňovou, Vyoralovou, Stejskalovou, Hanušovou a Hindrákovou a naopak dal šanci mladým hráčkám bojujícím o konečnou nominaci. Z nich si vedly nejlépe Pochobradská, autorka 10 bodů, a rozehrávačka Bartáková, která k 11 bodům přidala i pět asistencí.

Ve vyrovnaném úvodu však byla klíčovou postavou po dlouhém zranění vracející se Veselá, která dala v první čtvrtině 10 bodů a nasměrovala Češky k drtivému náporu. "Jana Veselá už se vracela na soustředění v Japonsku, má natrénováno a takhle jsem si to představoval," chválil oporu trenér Blažek.

Rozhodující nápor přišel ve druhé čtvrtině, kdy úřadující vicemistryně světa využily výškovou převahu a dovolily soupeřkám jen dva body, zatímco samy třiceti body rozhodly o výhře a ve zbytku utkání již mohly experimentovat. Za celý zápas si připsaly nezvykle mnoho bloků a to hned 15.

Blažek byl s obranou spokojený

"Pro mě bylo pozitivní, že obrana byla dobrá. Snažíme se bránit kvalitně v situacích 1 na 1 bez jakýchkoliv velkých obranných kombinací. Chci, aby si holky zvykly, že jsou zodpovědné za svojí hráčku," vysvětloval Blažek.

Zatímco s první půlí byl spokojen, ve druhé prý hráčky měly problémy s tvrdou hrou soupeřek. "V útoku jsme si možná trochu nevěděli rady s tvrdostí a prací rukou soupeře. Bylo tam hodně chytání za ruce, strkání, pár úderů do obličeje a s tím jsme měli problémy. Pramenila z toho chvilková rezignace. Ale nestěžuji si. I takové zápasy musíme odehrát a s takovou hrou se vyrovnat," dodal Blažek.

Druhé utkání s Mosambikem sehrají Češky ve čtvrtek opět v Trutnově od 18:00.

Přípravné utkání basketbalistek v Trutnově před MS:
ČR - Mosambik 82:45 (21:14, 51:16, 66:32)
Nejvíce bodů: Hejdová 14, Veselá a Bartáková po 11, Pecková a Pochobradská po 10 - Dongueová a Ngulelaová po 12, Mafanelaová 9. Fauly: 13:24. Trestné hody: 23/16 - 16/11. Trojky: 4:2.

Reklama

Související témata: