Hlavní obsah

Beachvolejbalový turnaj v Ostravě měl namále, hrát se ale bude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen tři týdny a vítkovickou Dolní oblast znovu zaplní světová beachvolejbalová elita. S novým názvem a v novém formátu se v Dolních Vítkovicích uskuteční od 25. do 29. května J&T Banka Ostrava Beach Pro v plážovém volejbalu. Ještě před pár dny přitom vůbec nebylo jasné, zda se po vysokými pecemi v letošním roce bude hrát.

Foto: OBO 2021/Vlastimil Vacek, Právo

Beachvolejbalisté David Schweiner (vlevo) a Ondřej Perušič

Článek

„Situace byla komplikovaná, kvůli provizornímu státnímu rozpočtu, snížení celkového rozpočtu Národní sportovní agentury (NSA) a také faktu, že se veškeré náklady zvyšují skokovým tempem. Nejistota byla velká," řekl předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta.

„Přiznám se, že jsem tomu letos už moc nevěřil. O to více mě těší, že se v Ostravě hrát bude. Kdyby se turnaj ale neuskutečnil, bylo by to špatné, ztratili bychom kontinuitu, vybudovaný kredit ve světě a možná i vypadli z kalendáře FIVB," řekl Marek Tesař z pořádající agentury Raul.

Foto: OBO 2021/Vlastimil Vacek, Právo

Beachvolejbalisté Ondřej Perušič (vlevo) a David Schweiner během finále turnaje v Ostravě.

Opakovala se tak situace z minulého roku, kdy se turnaj málem neuskutečnil vinou vládních covidových restrikcí. „Už druhý rok po sobě to ale nakonec dobře dopadlo, a to především díky jednání s vedením NSA a především garanci dodatečné podpory z města Ostravy a Moravskoslezského kraje. Obrovsky si ceníme jejich přístupu, který turnaj zachránil. Věřím, že odměnou jim bude opět světová akce nejvyšší úrovně," dodal Tesař.

Foto: OBO 2021/Pavel Lebeda, Právo

Beachvolejbalista Ondrej Perušič v akci na turnaji J&T Banka Ostrava Beach Open 2021.

Ostravský turnaj byl v předchozích třech ročnících opakovaně zařazen mezinárodní federací FIVB mezi tři nejlepší beachvolejbalové akce roku a díky tomu pro letošek povýšen do top kategorie Elite 16. „Seriál turnajů nejvyšší kategorie má jen devět zastávek. Odstartoval na konci března v Mexiku, skončí 27. listopadu v australském Sydney. Ostrava se zařadí vedle Paříže, brazilského Ria nebo tradičně vysoce ceněného Hamburku," hlásil hrdě šéf beachvolejbalu při Českém volejbalovém svazu Vít Mařík.

„Ze sportovního pohledu půjde o podívanou nejvyšší kvality, protože do elitní společnosti jsou zvány beachvolejbalové páry z předních pozic světového žebříčku. V tom aktuálním se na 3. příčce drží naši muži Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, kterým se před ostravským publikem vždy dařilo a svou aktuální formu prokázali na dubnovém turnaji úrovně Challenge v Brazílii, kde skončili druzí. Volejbaloví fanoušci tak pod vysokými pecemi o své šoumeny určitě nepřijdou a díky divokým kartám se představí také další české páry," dodal Mařík.

Program turnaje J&T Banka Ostrava Beach Pro
středa 25. 5. 2022kvalifikace
čtvrtek 26. 5. 2022zápasy ve skupinách
pátek 27. 5. 2022zápasy ve skupinách
sobota 28. 5. 2022play off: čtvrtfinále a semifinále
neděle 29. 5. 2022play off: o 3. místo a finále

Turnaj série Beach Pro Tour bude zahájen ve středu 25. května kvalifikačními utkáními šestnácti týmů v kategoriích žen a mužů. Pouze nejlepší čtyři páry se kvalifikují do hlavní soutěže, kde doplní jedenáct nasazených dvojic určených světovým žebříčkem, a držitele divoké karty.

Ostravští fanoušci byli vždy svědky finále s českou účastí. V roce 2018 braly Markéta Naush Sluková s Barborou Hermannovou zlato, na které sahali v roce 2019 i 2021 Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. Čeští muži jsou držiteli dvou stříbrných medailí. Zda na vysněné zlato dosáhnou letos, uvidí diváci v Ostravě v neděli 29. května.

Foto: OBO 2021/Vlastimil Vacek, Právo

Beachvolejbalisté Ondřej Perušič (vlevo) a David Schweiner se stříbrnými medailemi po finále turnaje Světového okruhu v Ostravě.

„Přípravu nyní směřujeme vyloženě na Ostravu a zároveň mistrovství světa, protože to jsou dva vrcholy naší sezóny," uvedl Ondřej Perušič. „Po Brazílii jsme zvažovali, jestli se zúčastníme ještě turnaje v Kataru, ale nakonec jsme se rozhodli, že raději absolvujeme kvalitnější tří až čtyř týdenní přípravu v Čechách. A bude to tak až do ostravského turnaje," přiblížil český reprezentant.

Reklama

Související témata: