Hlavní obsah

Brno uspořádá finálový turnaj Evropské ligy basketbalistek

BRNO

Finálový turnaj Evropské ligy basketbalistek uspořádá od 11. do 13. dubna po dvou letech opět Brno. O pořadateli rozhodla v pátek odpoledne Mezinárodní basketbalová federace FIBA. Vedení klubu českým mistryň potvrdil přidělení Final Four generální sekretář FIBA Europe Nar Zanolin. V Brně vyvrcholí prestižní soutěž už potřetí.

Článek

Turnaj se odehraje v Městské hale. V pátek 11. dubna se v prvním semifinále utká v ruském duelu obhájce titulu Spartak Moskva s Jekatěrinburgem, ve druhém narazí domácí Gambrinus Sika Brno na francouzský celek Bourges.

Brňanky proklouzly do Final Four až jako poslední, když ve středu vyhrály rozhodující třetí čtvrtfinále ve Valencii 75:69. Tento výsledek udělal škrt přes plány španělského klubu, který chtěl turnaj po loňské finálové prohře se Spartakem Moskva pořádat. Podle regulí FIBA Europe se od roku 2002 koná turnaj nejlepších čtyř týmů na palubovce jednoho z účastníků. K rozhodnutí dospěl řídící orgán soutěže po kritice prázdných hledišť na turnaji v roce 2001 v Messině, kam se neprobojoval pořádající klub.

Z letošních účastníků mělo po postupu českých mistryň k pořádání nejblíže Bourges, kde se hrál naposledy tento turnaj před pěti lety. Francouzský klub se ale z ekonomických důvodů pořadatelství vzdal. Vzhledem k tomu, že se loni a před třemi lety uskutečnil závěrečný turnaj v ruských městech Samaře a Moskvě, oslovila FIBA ve čtvrtek ráno Brno.

Náklady mezi 13 až 15 milióny korun

"Dostali jsme ale šibeniční termín. Museli jsme se rozhodnout do pátečního poledne. K tomu jsme ale potřebovali také finanční záruky," řekl ČTK manažer brněnských basketbalistek Jiří Hamza. Náklady na pořádání turnaje se podle předběžných odhadů pohybují mezi 13 až 15 milióny korun. Z toho připadne Mezinárodní basketbalové federaci zhruba sedm miliónů korun. "Podařilo se nám sehnat příslib hlavní části peněz na pokrytí celé akce. Nyní nás čekají ještě jednání se sponzory," dodal Hamza.

Poprvé se v Brně hrálo Final Four v roce 1999. Tehdy ještě bez účasti brněnského týmu ve staré hale ve Vodově ulici a vítězství vybojovaly basketbalistky Ružomberku. V roce 2006 v Městské hale domácí tým turnaj vyhrál.

Brněnští pořadatelé počítají s podobným vybavením haly jako před dvěma lety. Na jedné straně za košem ještě chtějí postavit mobilní tribunu, kapacita haly by tak vzrostla na 3500 diváků. "Zatím nad vším rozvažujeme. Vzhledem k omezeným prostorám haly zřejmě postavíme pro VIP stan vedle haly," nastínil plány Hamza.

Reklama

Související témata: