Hlavní obsah

České házenkářky už znají los pro MS. Narazí na Nizozemsko, Argentinu a Kongo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České házenkářky se na prosincovém MS utkají ve skupině s Nizozemskem, Argentinou a Kongem. Rozhodl o tom los v Göteborgu a jako dějiště skupiny určil Frederikshavn.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Česká ženská házenkářská reprezentace.

Článek

Česko bylo nasazeno do druhého koše. Do prvního se kromě tří pořadatelských zemí (Dánsko, Norsko, Švédsko) dostaly ještě Černá Hora, Francie, Nizozemsko, Brazílie a Německo. Pro český výběr z něj nakonec jako soupeřky vzešly Nizozemky, které reprezentantky shodou okolností potkají i v kvalifikaci o ME 2024.

Ze třetí výkonnostního koše se ve skupině H, která se celá odehraje v Arena Nord v dánském Frederikshavnu, ocitla Argentina. Pro jihoamerické vicemistryně je maximem z MS 16. místo z roku 2019. Také třetí celek posledního afrického šampionátu Kongo, který se při čtvrtečním odpoledním göteborském losu dostal do české skupiny ze čtvrtého koše, za dosavadních šest účastí na MS nikdy nepostoupil ze základní části turnaje.

Za jasné favoritky skupiny platí Nizozemky, jež mají z MS kompletní sadu medailí včetně zlata z roku 2019. O dva roky dříve jim Češky ve čtvrtfinále podlehly 26:30. Na předchozím šampionátu ale skončilo Nizozemsko deváté, lednový vzájemný zápas na přípravném turnaji nad národním týmem však vyhrálo jasně 37:29.

S Kongem se Češky utkaly na předchozím MS, kdy v posledním utkání osmifinálové skupiny zvítězily 24:21. Argentinu zase porazily 28:22 na mistrovství světa v roce 2017.

„Přál jsem si, abychom hráli skupinu v Norsku, odkud pocházím, to se mi nesplnilo, ale jinak je to nakonec docela dobrý los, který jasně naznačuje, že k postupové radosti povede cestu přes Argentinu a Kongo, k čemuž musíme o nich nastudovat co nejvíc informací.Půjde o dost rozdílnou házenkářskou kulturu, ale děvčata musí na tu konfrontaci dobře nachystána. Nakonec to bude hlavně o jejich výkonu,“ uvažoval norský trenér české reprezentace Bent Dahl.

Národní tým začne turnaj 30. listopadu proti Kongu, 2. prosince se utká s Argentinou a 4. prosince nastoupí k utkání s Nizozemskem. Papírově by se český tým měl vejít mezi tři postupující a pokračovat od 6. prosince ve druhé fázi turnaje znovu ve Frederikshavnu, kde se při započtení vzájemných výsledků přidají do skupiny tři nejlepší celky ze skupiny G, kterou tvoří Brazílie, Španělsko, Ukrajina a Kazachstán.

Los mistrovství světa házenkářek v Dánsku, Švédsku a Norsku (29. listopadu až 17. prosince):
Skupina A (Göteborg): Švédsko, Chorvatsko, Čína, Senegal.
Skupina B (Helsingborg): Černá Hora, Maďarsko, Kamerun, Paraguay.
Skupina C (Stavanger): Norsko, Korea, Grónsko, Japonsko.
Skupina D (Stavanger): Francie, Slovinsko, Angola, Island.
Skupina E (Herning): Dánsko, Rumunsko, Srbsko, Chile.
Skupina F (Herning): Německo, Polsko, Japonsko, Írán.
Skupina G (Frederikshavn): Brazílie, Španělsko, Ukrajina, Kazachstán.
Skupina H (Frederikshavn): Nizozemsko, Česko, Argentina, Kongo.

Z této šestičlenné sestavy v osmifinálové fázi se pak dva nejlepší týmy kvalifikují do čtvrtfinále, šampionát vyvrcholí 17. prosince zápasy o medaile v dánském Herningu. Titul obhajují Norky, české házenkářky na minulém MS obsadily 19. místo.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.