Hlavní obsah

České naděje byly blízko k senzaci. Celoživotní zážitek, culil se po premiéře na světové scéně 17letý Oliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prali se statečně, čtrnáctý tým světového žebříčku Australany Christophera McHugha a Paula Burnetta mladá česká dvojice Tadeáš Trousil a Kryštof Jan Oliva v kvalifikaci turnaje světové série J&T Banka Ostrava Beach Pro pořádně potrápili. A přestože odešli z úvodního kola kvalifikace poraženi 0:2 (19:21 a 18:21), po zápase rozdávali široké úsměvy.

Foto: Pavel Lebeda / sport-pics.cz

Česká dvojice Tadeáš Trousil a Kryštof Jan Oliva

Článek

V obou setech 17letý Oliva a 20letý Trousil nad nejvýše nasazeným párem kvalifikace vedli a podlehli jen těsným rozdílem. „Celoživotní zážitek," culil se Kryštof Jan Oliva. Proti Australanům si připsal dvanáct bodů a zapsal i jedno eso. „Bylo to super. Teď budeme fandit a držet palce ostatním Čechům," dodal Oliva.

„Australané nehráli úplně nejlépe, asi byli unavení z turnaje v Turecku, kde došli až do finále a do Ostravy přiletěli tuším až včera. Bohužel jsme toho nevyužili. Udělali jsme několik chyb v průběhu setu a na konci jsme se trochu hádali v obraně. Hrajeme spolu ale poprvé, takže to je výborný výsledek. Nemusíme se za něj stydět," usmíval se Tadeáš Trousil.

Čeští mladíci hráli na takto kvalitním turnaji vůbec poprvé. Dohromady je dal Český volejbalový svaz jako možné následovníky současných českých jedniček Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera, s nimiž i trénují. Stejně jako aktuální české dvojky Jakub Šépka a Tomáš Semerád.

„Připravujeme se pod jejich trenéry včetně kondičního a vrcholem by měla být olympiáda 2028 v Los Angeles. Myslím, že jsme si sedli. Furt se ale máme kam posouvat, ta kvalita soupeřů je obrovská," prozradil plány Trousil.

Už první turnaj ukázal, že tahle cesta může vést správným směrem. „Má to cenu, zápas proti Australanům byl těsný i proto, že máme možnost trénovat s Perušičem a Schweinerem a jejich trenérem Andreou Tomatisem. Bez nich bychom se tak daleko nedostali. A kdo ví, jestli bychom spolu vůbec hráli," přemítal Oliva.

Reklama