Hlavní obsah

Mokrá kvalifikace Čechům v Ostravě neseděla. Trio nasazených nikdo nedoplnil

Ani jeden ze tří českých párů neprošel kvalifikací do hlavní fáze ostravského turnaje v plážovém volejbalu J&T Banka Ostrava Beach Pro 2022. Hned v úvodním kole za vytrvalého deště vypadly české dvojky Martina Williams s Annou Pošpíšilovou, a také Tadeáš Trousil s Kryštofem Janem Olivou a Robert Kufa s Adamem Waberem.

Foto: OBO 2021/Pavel Lebeda, Právo

Beachvolejbalista Ondrej Perušič v akci (ilustrační foto)

Článek

Martina Williams a Anna Pospíšilová, které se daly na písku dohromady teprve před měsícem, začaly proti světovým devítkám Němkám Svenje Müllerové a Cinje Tillmannové skvěle a byly blízko k zisku úvodního setu. Favoritky ale dokázaly smazat ztrátu a utkání ovládly ve dvou setech (21:19, 21:15).

„Neviděla bych to negativně. S Aničkou hrajeme na druhém turnaji, takže se prakticky teprve sehráváme, side out (ztráta) a servis nebyly vůbec špatné, jen jsme si neudržely ten náskok," popisovala zkušenější Martina Williams. „Tak vysoký turnaj jsem ještě nehrála. Pro mě to byla super zkušenost, a přestože prohra mrzí, doma jsem si to moc užila," přidala se nedávná hráčka šestkového volejbalu v TJ Ostrava Pospíšilová.

Tuhý odpor kladla zkušeným Australanům Christopheru McHughovi a Paulu Burnettovi mladá česká dvojice Tadeáš Trousil a Kryštof Jan Oliva. V obou setech české naděje vedly a světovému páru číslo čtrnáct podlehli velmi těsným rozdílem 19:21 a 18:21.

„Australané nehráli úplně nejlépe, asi byli unavení z turnaje v Turecku, odkud přiletěli do Ostravy. Bohužel jsme toho nevyužili," říkal Trousil. „Udělali jsme více chyb, to rozhodlo. K tomu jsme se trošku hádali v obraně, ale byl to náš první opravdový zápas, takže se nemusíme za výkon stydět. I když samozřejmě je smutné, že jsme prohráli," přidal se 17letý Oliva.

Z postupu mezi šestnáct nejlepších se neradovali ani Robert Kufa s Adamem Waberem, nad jejichž síly byla švédská dvojice David Ahman a Jonatan Hellvig. Desátý tým světového žebříčku si postup pohlídal a poslední český pár, který se zapojil do středečního programu, vyprovodil z centrálního kurtu ve dvou setech (21:13, 21:18). „Švédi nás tlačili, dělali jsme hodně chyb. Ve druhém setu jsme se už cítili mnohem lépe. Porážka ale nemrzí, soupeř byl lepší, pro nás je to cenná zkušenost," řekl Waber.

Hlavní soutěž J&T Banka Ostrava Beach Pro 2022 začíná ve čtvrtek ráno. Z českých týmů do ní jako první zasáhnou Barbora Hermannová a Marie Sára Štochlová, které se od 9.20 hodin postaví brazilskému páru Talita a Rebecca.

Také největší české naděje Ondřej Perušič a David Schweiner na začátek základná skupiny poměří síly s brazilským párem (Renato, Vitor Felipe, od 14 hodin). Posledními českými zástupci v hlavní fázi turnaje je dvojice Jakub Šépka a Tomáš Semerád, kteří skupinu také zahájí bitvou proti Brazilcům (André a George, od 14.50 hodin).

Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu v Ostravě:
Kvalifikace - 1. kolo:
Muži:
McHugh, Burnett (1-Austr.) - Oliva, Trousil (16-ČR) 2:0 (19, 18)
Ahman, Hellvig (2-Švéd.) - R. Kufa, Waber (15-ČR) 2:0 (13, 18).
Ženy:
Müllerová, Tillmannová (2-Něm.) - Pospíšilová, Williams (15-ČR) 2:0 (19, 15).

Reklama