Hlavní obsah

Slovensko - Česko 0:3České volejbalistky postoupily do semifinále zlaté Evropské ligy

České volejbalistky postoupily do semifinále zlaté Evropské ligy, kde obhajují stříbro. První místo ve skupině B si zajistily výhrou 3:0 na sety na Slovensku. Bylo to jejich třetí vítězství ze čtyř zápasů. Ve tříčlenné skupině mají devět bodů, Slovenky a Rumunky jsou před závěrečným vzájemným zápasem na třech.

Článek

Trenér Jannis Athanasopulos se musel obejít bez zraněné první nahrávačky Kateřiny Valkové. V základní sestavě tak nastoupila teprve osmnáctiletá Kateřina Pelikánová. V prvním setu domácí tým v Nitře marně hledal rytmus. Češky výborně útočily i blokovaly, při podání Magdalény Jehlářové odskočily na 16:5. Po drtivém nástupu lehce povolily, přesto vyhrály sadu desetibodovým rozdílem 25:15.

Také ve druhé sadě Slovenky ve federálním derby pomáhaly soupeřkám vlastními zaváháními. Hostující hráčky odskočily na 11:5, a i když se domácí volejbalistky postupně zlepšily v obraně, vyhrál český tým s přehledem 25:20.

Třetí set byl nejdramatičtější. Postupně se rozehrála slovenská univerzálka Karin Šunderlíková, která se vrací po zranění. Naopak se zadrhl český útok a Slovenky zhruba v polovině setu vedly o tři body. Pak řecký kouč české reprezentace poslal na hřiště druhu nahrávačku Květu Grabovskou, která uklidnila hru a pomohla ke zvratu. Při jejím podání Češky v koncovce odskočily na čtyřbodový rozdíl a nakonec vyhrály 25:19. Zápas symbolicky ukončily blokem do hlavy Šunderlíkové.

Právě blok byla velmi silná činnost českého týmu, jehož členky zaznamenaly 18 bodových bloků. I díky tomu byla nejproduktivnější hráčkou nezvykle blokařka Jehlářová, která zapsala 13 bodů. "Dnešní zápas byl mnohem těžší, než to vypadá. Výsledek je 3:0, ale hodně jsme se na něj nadřely. Jsme moc rády, že jsme to zvládly za tři body a ve třech setech," řekla v nahrávce pro média Jehlářová.

Trenér Athanasopulos ocenil, že i mladý český tým dokázal zvítězit. "Ve třetím setu nás Slovenky zatlačily, ale na konci jsme byli velmi koncentrovaní a velmi agresivní. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě," poznamenal.

V ženské zlaté Evropské lize se na rozdíl od té mužské nehraje Final Four. Semifinále by se mělo uskutečnit 24. června. Reprezentantky nyní dostanou pár dnů volna a znovu se sejdou v neděli.

Evropská liga volejbalistek:
Skupina B:
Slovensko - Česko 0:3 (-15, -20, -19)
Rozhodčí: Jovčev (Bulh.), Tiršel (SR). Čas: 82 min.
Česko: Mlejnková 9, Koulisiani 9, Orvošová 10, Bukovská 11, Jehlářová 13, Pelikánová 2, libero Digrinová - Brancuská 1, Grabovská, Kalhousová

Reklama