Hlavní obsah

Česko má nejlepší střelkyni MS. Ani jsem to nevěděla, směje se juniorka Cholevová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaašedesát gólů za sedm zápasů? Takhle parádně se předvedla česká házenkářka Charlotte Cholevová na mistrovství světa juniorek ve Slovinsku. Devatenáctiletá spojka dokonce skončila na děleném prvním místě v tabulce nejlepších střelkyň. Individuální statistiky ale vůbec neřeší. Bylo pro ni důležitější, že národnímu týmu pomohla k vyrovnání nejlepšího umístění v historii. Nechybělo však mnoho a mohla to být ještě vyšší než 11. příčka.

Foto: Česká házená

Házenkářka Charlotte Cholevová se stala nejlepší střelkyní uplynulého mistrovství světa juniorek.

Článek

Cholevová od začátku táhla český tým a i když odehrála o zápas méně než Nizozemka Molenaarová, nasázela stejně jako ona fantastických 62 gólů. „Ani jsem to nevěděla. Zavolal mi táta ke konci turnaje, že jsem nahoře, ať neudělám ostudu a pracuju dál," smála se a dodala, že své statistiky neřeší. „Trochu mě to samozřejmě potěšilo, ale hrajeme kolektivní sport. Pro mě je přihrávka daleko cennější," vysvětlila.

Z týmového hlediska hodnotí mistrovství pozitivně. „Odehrály jsme super šampionát a předváděly jsme velmi slušné výkony," ohlédla se Cholevová. Jenže mohlo být ještě veseleji. Nebýt nečekaně vysoké porážky s Angolou o 11 branek v základní skupině. „Doteď nedokážu říct, co se v utkání stalo," připustila levá spojka severočeského Mostu.

Foto: Česká házená

Charlotte Cholevová (vlevo) a její spoluhráčka Denisa Holeňáková

Češky ale poté dokázaly odvrátit brzký konec. K postupu do osmifinálové skupiny potřebovaly porazit favorizované Rumunsko alespoň o sedm branek. A to se jim, téměř zázrakem, podařilo. „Asi jedno z nejlepších utkání kariéry. Vždyť Rumunky jsme předtím nikdy neporazily," upozornila Cholevová.

V osmifinálové skupině pak národní tým zdolal i silné Německo a domácí Slovinsko. Čtvrtfinále mu ale uniklo vinou horšího skóre ze vzájemných zápasů. Na jeho úkor postoupila právě Angola a Německo.

Juniorky tak poté hrály už jen o konečné umístění. Po prohře s Japonskem na sedmičky a vítězství nad Chorvatskem skončily jedenácté. „Šampionát toho ve mně zanechal opravdu hodně. Měly jsme skvělou partu holek. Byl to náš poslední společný turnaj a hezká rozlučka zároveň," usmívala se talentovaná házenkářka.

Při šampionátu si stihla psát a volat se svým dvojčetem Mathiasem. Ten je také šikovný házenkář a reprezentoval juniory na béčkovém mistrovství Evropy, které Češi ovládli. „Bavíme se každý den. Jsme vděční jeden za druhého a za všechny úspěchy, které ten druhý má. Je super, že se nám daří," radovala se rodačka z Ostravy.

Oba sourozenci už naskočili i v seniorské reprezentaci. Charlotte si dokonce zahrála na prosincovém mistrovství světa. „Mým dalším snem je, abych se stala stabilním článkem ženské repre. Ale stále je to pro mě strašně daleko. Budu ráda za každou pozvánku a uvidíme, jak to dopadne," pokračovala skromně Cholevová.

Foto: Česká házená

Česká reprezentanta Charlotte Cholevová na mistrovství světa juniorek zářila.

K nominaci do národního týmu jí může pomoct i zkušenost z Ligy mistrů, kterou si Most v příští sezoně zahraje podruhé v historii. „Budu se chtít předvést v co nejlepším světle. Zahrát si Ligu mistryň je velký úspěch. Snad navážu na dobré výkony," doufá kanonýrka.

V nejprestižnější soutěži narazí i na šampionky z posledních dvou let, norský Kristiansand, jehož dres oblékají i dvě české hvězdy Jana Knedlíková a Markéta Jeřábková. „Super zážitek na celý život. A určitě to bude pikantní. Musíme se s holkami domluvit, aby nám to pustily," zasmála se Cholevová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články