Hlavní obsah

Elitní házená v Česku? Svaz chce spolupořádat ME žen 2026

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na vrcholný házenkářský šampionát u nás si zatím museli čeští fanoušci počkat. To by se teď mohlo změnit. Český svaz házené na předsezonní tiskové konferenci oznámil, že bude společně s Polskem kandidovat na pořádání mistrovství Evropy žen v roce 2026. Tento šampionát Evropská házenkářská federace odebrala Rusku. „Je to vyústění naší práce. Chceme přivést velké šampionáty do Česka,“ uvedl prezident svazu Ondřej Zdráhala.

Foto: Česká házená

Český svaz házené chce spolupořádat ME žen 2026.

Článek

Za normálních okolností se pořadatelství šampionátu uděluji šest až osm let dopředu. „Ale díky tomu, že EHF odebrala evropský šampionát Rusku, naskytla se tahle možnost,“ přiblížil Zdráhala. „Uspořádat takový šampionát za dva a půl roku je obrovská zátěž,“ pokračoval.

Proto se spojil s polským házenkářským svazem. „Jsme rádi, že Polsko do toho s námi chce jít. Je to zkušený partner, který teď v lednu spolupořádal mistrovství světa mužů,“ vysvětloval bývalý úspěšný házenkář.

Zájem o pořádání šampionátu vyslovily také Turecko, Rumunsko a Španělsko. „Právě Španělé budou asi největší konkurent. Ale šance máme relativně vysoké. Máme výhodu v tom, že jsme velký šampionát ještě nepořádali a nevyšla nám společná kandidatura v roce 2024. A určitě nám pomůže i spolupráce s Polskem, které je zárukou kvality,“ věří Zdráhala.

Do 25. října svaz musí zaslat všechny potřebné dokumenty. Rozhodnuto o pořadateli bude 27. ledna příštího roku. V Česku by se část mistrovství odehrála v Ostravě. „Plánujeme tak, aby se hrálo v co nejmenších dojezdových vzdálenostech. Dvě základní skupiny v Ostravě, dvě v Katovicích a dvě ve Vratislavi. Polovinu hlavní fáze turnaje bychom si vzali mi, druhou půlku Polsko. A finálový víkend už by se naplno přesunul do Polska,“ líčil Zdráhala.

A ženami to nekončí, svaz by se rád ucházel i u mužský šampionát. „Vrcholné akce jsou špičkou házené. Rádi bychom se ucházeli o pořádání mistrovství Evropy mužů v roce 2030,“ prozradil šéf svazu.

Na tiskové konferenci rovněž představil dresy, které po firmě Kempa nově bude dodávat značka Puma. Vedle tradiční červené a bílé varianty budou hráči národního týmu nastupovat také v modrých barvách. „Tahle novinka se mi líbí. Snad se nám bude dařit i v modrých dresech,“ usmál se reprezentant Matěj Havran.

České házenkáře v letošní sezoně čeká lednové mistrovství Evropy v Německu. „O něj je velký zájem. Do českého kotle v Mnichově je už teď prodáno 2200 vstupenek,“ pochvaloval si Zdráhala, který doufá v úspěch. „Moje tajné přání je, aby kluci ještě vylepšili náš nejlepší výsledek z roku 2018, kdy jsme skončili šestí,“ doufá.

Ženy se probojovaly na mistrovství světa, které se v prosinci koná v Dánsku, Švédsku a Norsku. „Naším skromným cílem je postup ze skupiny. Ale věřím, že máme na víc a holky to předvedou na hřišti,“ dodal Zdráhala.

Související témata: