Hlavní obsah

Čeští basketbalisté jdou v kvalifikaci na Portugalce. Zaváhání si už nesmí dovolit

Nymburk

Mají doma co napravovat. Čeští basketbalisté začali kvalifikaci ME 2015 porážkou o jedenáct bodů v Gruzii a ve středu od 18 hodin v Nymburce musejí porazit Portugalce, jinak se jejich postupové plány pořádně zašmodrchají.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Trenér české basketbalové reprezentace mužů Ronen Ginzburg (vlevo) a jeden z klíčových hráčů mužstva Tomáš Satoranský.

Článek

„Je to jasné. Nebereme nic než výhru, aby nenastaly hned v úvodu komplikace," burcuje pivot Patrik Auda, jenž byl s 18 body nejlepším střelcem při prvním českém vystoupení. „V Gruzii to měl být papírově nejtěžší zápas ze všech šesti, co nás čekají, ale to neznamená, že teď přijdou snadná utkání. Doma chceme ukázat svou sílu a najet na vítěznou vlnu. Další zaváhání už si nesmíme dovolit," dodává.

Ztráta v Tbilisi by ještě neměla mít fatální důsledky. „Konečný rozdíl ve skóre byl o trochu vyšší, než by se mi líbilo, ale věřím, že v domácím prostředí Gruzii porazíme o víc," uvažuje izraelský trenér české reprezentace Ronen Ginzburg, podle nějž tým hrál v Tbilisi 33 minut solidně. „Jenže na konci jsme ztratili zápas, protože Gruzínci byli bojovnější a hladovější po výhře. Získali tím míče navíc, které nám chyběly," hodnotí kouč.

Gruzínci navíc víceméně odřízli od hry rozehrávače Satoranského, taky tohle bude chtít mužstvo změnit. „Saty musí mít prostor, a když to bude jinak, je připraven rozdělovat asistence a na ostatních pak zůstane realizace bodů," říká Ginzburg.

Věří, že si tým i ze zpackaného závěru v Tbilisi vezme ponaučení. „Musíme do soupeře neustále bušit, nebát se střílet a ani na okamžik nepolevit," nabádá trenér. Portugalci začali kvalifikaci vysokou domácí porážkou 36:56 s Maďary, takže jim rovněž půjde o vylepšení reputace. „Nelze je ani náznakem podcenit, hlavně pod košem musíme eliminovat jejich sílu," uvědomuje si Auda.

Porazí ve středu čeští basketbalisté tým Portugalska?
Ano
92,9 %
Ne
7,1 %
Celkem hlasovalo 266 čtenářů.

Reklama

Související témata: