Hlavní obsah

Finsko - Česko 0:3Čeští volejbalisté se přiblížili postupu do Final Four

Čeští volejbalisté v pátém kole Evropské ligy vyhráli ve Finsku jednoznačně 3:0 po setech 25:17, 25:21, 25:17 a přiblížili se postupu do Final Four. Mohli ho mít zajištěný už dnes, ale Estonci na Slovensku otočili zápas ze stavu 0:2 na sety, v páté sadě odvrátili dva mečboly a vyhráli ji 19:17. Tím se udrželi ve hře o postup. Českému týmu ale k jistotě stačí bod ze sobotního závěrečného duelu na Slovensku.

Článek

Dnes se ukázal v dobré formě. Zatímco na konci května ve Zlíně Češi udolali finský celek až v pětisetové bitvě, tentokrát od začátku diktovali tempo. Na rozdíl od víkendového prohraného duelu s Estonskem hráli výborně i pod taktovkou mladého nahrávače Jiřího Srba. "Po prohře v Estonsku byl šampon a kluci si to vzali k srdci. Dneska jsme byli nejenom agresivní, ale byli jsme i chytří. Z naší strany perfektní zápas," ocenil v tiskové zprávě trenér české reprezentace Jiří Novák.

Jeho svěřencům se dařilo ve všech herních činnostech. V prvním setu odskočili na 15:8 a nepřipustili pochybnosti. "Začali jsme dobře na servisu, dobře na příjmu a i na útoku se nám dařilo. Bylo to úplně jiné utkání, než jsme odehráli v Estonsku," poznamenal univerzál Marek Šotola, který byl s 20 body nejproduktivnějším hráčem dnešního duelu.

Nejvyrovnanější byla druhá sada, v níž domácí zpočátku vzdorovali. Za stavu 8:6 z jejich pohledu ale přišla tříbodová česká šňůra a vyrovnaný průběh definitivně zlomil trhák hostů na 17:13. Třetí set pak potvrdil tříbodový zisk pro Česko. "Myslím, že dneska to bylo hrozně důležité vítězství proti Finsku, protože jsme u nich doma. Byli jsme na to dobře připravení v hlavách a zvládli jsme to společně jako tým," řekl Šotola.

Čeští volejbalisté, kteří obhajují triumf ve zlaté Evropské lize, vyhráli čtvrtý z pěti zápasů a ve skupině C mají 11 bodů. Estonci získali o tři body méně a na závěr je čeká duel ve Finsku.

Evropská liga volejbalistů:
Skupina C - 5. kolo:
Finsko - Česko 0:3 (-17, -21, -17)
Rozhodčí: Jankovič (Srb.), Oravainen (Fin.). Čas: 76 min. Diváci: 1610.
ČR: Licek 10, Zajíček 3, Šotola 20, Vašina 14, Polák 4, Srb 2, libero Moník - Indra, Bryknar, Benda. Trenér: Novák.

Reklama