Hlavní obsah

Česko - Turecko 2:3Čeští volejbalisté v roli obhájců trofeje prohráli v semifinále Evropské ligy s Tureckem

Čeští volejbalisté v roli obhájců trofeje prohráli v semifinále zlaté Evropské ligy s Tureckem 2:3, rozhodující sadu ztratili v poměru 12:15. Přišli tím zároveň o postup na Challenger Cup o elitní světovou Ligu národů. V neděli si Češi v Zadaru zahrají o bronz buď proti domácím Chorvatům, nebo Ukrajině.

Článek

"Určitě si odtud chceme odvézt medaili. Síla našeho týmu je v bojovnosti a soudržnosti. Jakmile je všechno fajn, tak se daří a je to vidět. Jakmile nebudeme hrát spolu, budeme odtažití, nebude se nám dařit. Takže i za nepříznivého stavu musíme držet při sobě a to je a musí být naše devíza po celou dobu jakýchkoliv soutěží a zápasů," řekl kapitán Adam Zajíček v tiskové zprávě.

Svěřenci Jiřího Nováka v loňském finále právě turecký tým přehráli 3:1. Dnes dobře začali a po prvním setu (25:22) získali i třetí (25:19). Poté ale začali být Turci úspěšnější v útoku. Ve čtvrté sadě ještě Češi sedmibodové manko (8:15) stáhli na nerozhodné skóre 20:20, ale koncovka jim nevyšla.

Rozhodující sadu naopak začali čeští reprezentanti výbornou obranou na síti. Brzy utekli na tříbodový rozdíl, jenže turečtí volejbalisté se opět častěji prosadili v útoku a radovali se nejen z povedené odvety za loňské finále, ale i z postupu do boje o zlato a šance na účast v Lize národů.

"O výsledku utkání bohužel rozhodly naše špatné nástupy do druhého a čtvrtého setu, kdy jsme si po vyhraných sadách nechali Turky ujet a pak jsme je horko těžko doháněli. Ve čtvrtém setu to vypadalo na pěkný comeback, bohužel Turci v rozhodujícím momentu využili naší nepozornosti a míče zdarma. I nadále jsme podle mě hráli dobrý volejbal, ale chybělo tomu trochu odvahy a přesnosti. Pak už to inkriminovalo k jednoduchému volejbalu, ale to je součást hry," dodal Zajíček.

Maličkosti rozhodly i podle smečaře Lukáše Vašiny. "První set jsme vyhráli my, pak Turci velkým rozdílem a zase s velkým náskokem my. Ve čtvrtém setu vyhrávali Turci velkým rozdílem, ale my jsme je dokázali dohnat. Tie-break je risk padesát na padesát. Bohužel jsme to nezvládli. Myslím, že se prohrálo na tom, že máme mladý - neříkám, že nezkušený, naopak hodně zkušený, ale mladý - tým a Turci mají o něco zkušenější sestavu a v tie-breaku to bylo vidět. V tom mládí je ale naše síla. Bojujeme za každou cenu o každý balon, nevzdáváme se, jsme draví a bojovní," řekl.

Po nedělním zápase o třetí místo čekají volejbalisty hlavní vrcholy sezony - mistrovství Evropy a olympijská kvalifikace.

Semifinále Evropské ligy volejbalistů:
Česko - Turecko 2:3 (22, -17, 19, -23, -12)
Rozhodčí: Vinalijev (Bulh.), Jurkovičová (Chorv.). Čas: 141 min.
Česko: Licek 9, Zajíček 7, Šotola 23, Vašina 16, Polák 2, Srb 3, libero Moník - Benda, Bryknar, Indra 8, Čech 4, Špulák 1. Trenér: Novák.
horvatsko - Ukrajina 1:3 (-23, 21, -21, -12)

Reklama