Hlavní obsah

Cílená likvidace nejlepšího hráče, čílí se kouč Karviné. Sám dříve vyhrožoval, reaguje Plzeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finále české házenkářské extraligy má zákulisní dohru. Karviná promarnila vedení 2:0 v sérii a nakonec padla s Plzní 2:3 na zápasy. Už po důležité porážce ve čtvrtém utkání osočil trenér Baníku Michal Brůna soupeřícího hráče Jana Chmelíka z cíleného likvidačního zákroku na domácího házenkáře Dominika Soláka. Po zisku titulu s odstupem reagují také Západočeši, kteří vytahují i dva roky starý Brůnův incident.

Foto: Česká házená

Padající karvinský házenkář Dominik Solák (vlevo), kterého v letu stáhla k zemi levá ruka plzeňského Jana Chmelíka.

Článek

Probíhala 13. minuta čtvrtého finálového utkání v Karviné, za stavu 5:5 při domácím útoku zakončoval Dominik Solák při signalizované pasivitě a bránící Jan Chmelík ho ve výskoku zezadu nešetrně stáhl k zemi. Výsledkem byl nekontrolovaný pád na zem, nalomená klíční kost, kterou si karvinská reprezentační spojka o pár minut později při střele zlomila úplně.

Finále tím pro Soláka skončilo. Stejně jako pro Chmelíka, který za tvrdý zákrok viděl červenou a modrou kartu, jež znamená automatické disciplinární řízení. A zranění klíčového hráče Baníku pořádně nakrklo trenéra Michala Brůnu.

Foto: Česká házená

Dominik Solák se drží za zlomenou klíční kost.

„Gratuluji Plzni k dobrému výkonu. Jedinou kaňkou na tomto zápase byl likvidační faul Chmelíka na nejlepšího hráče ligy, Dominika Soláka. Vždy jsem ho chválil za jeho tvrdost, ale i férovost. Faul, který předvedl na Soláka ve výskoku, jsem u něj nikdy neviděl. Pokud je pravda, že končí karieru, vypadá to dost podezřele. Vypadá to, že se na Soláka obětoval a z modré karty si nemusí nic dělat, protože to byl jeho poslední zápas," tvrdil den po zápase na klubovém webu Brůna, který už byl i jako hráč vyhlášený bouřlivák.

Plzeňský křídelník se za svůj zákrok omluvil. „Nejradši bych ho vrátil zpět, to však již bohužel není možné. Mým cílem rozhodně nebylo faulovat za hranou pravidel. Přeji Dominikovi brzké uzdravení! Také mě mrzí, že trenér Brůna podsouvá konstrukt o mém obětování," uvedl Chmelík na webu Plzně den po utkání.

Až pět dní po konci finálové série se k celé situaci vyjádřil rovněž plzeňský klub, který se proti Brůnovi důrazně ohradil. „Jednání popisované trenérem Brůnou se v žádném případě neslučuje s filozofií, kterou náš klub razí, ani s jakoukoliv definicí sportu jako takového. Nikdy neměl žádný z hráčů úkol atakovat hráče soupeře za účelem jej zranit, uvažování tohoto typu je nám zcela cizí," uvedl český mistr.

Talent také zasadil protiútok a vytáhl dva roky starý incident, o kterém se v házenkářském prostředí vědělo, ale kluby ho nikdy neventilovaly veřejně. „Naopak trenér Brůna kontaktoval formou zpráv na platformě Facebook Messenger v průběhu finálové série 2020/2021 našeho hráče Milana Škvařila a vyhrožoval mu fyzickou likvidací," pokračoval plzeňský tým v prohlášení a připojil i citace karvinského kouče.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Mistrem extraligy se letos stali házenkáři Plzně.

„Pošlu někoho, ať ti urve ruku zezadu. Zepředu bohužel nikoho tak jak ty silného zatím nemám," napsal údajně Brůna tehdejší opoře Talentu Milanu Škvařilovi, jenž posléze pomohl Západočechům k titulu. „Uvedené zprávy máme k dispozici. Celou záležitost jsme tehdy řešili v rámci snahy o korektní vztahy s Baníkem jen rozhovorem trenéra Petra Štochla přímo s trenérem Brůnou a nikde událost veřejně neventilovali," doplnila Plzeň na svém webu.

Reklama

Související témata: