Hlavní obsah

Další sázka na kouče z ciziny. Nor Dahl povede české házenkářky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trend zahraničních trenérů k reprezentačním celkům vedle hokeje drží i házená. Muže vede už od března Španěl Xavier Sabaté, ženy od 1. září přebírá jednapadesátiletý norský kouč Bent Dahl. Nastupuje po dvanáctiletém angažmá Jana Bašného, který byl po neúspěchu v kvalifikaci ME 2022 odvolán.

Foto: Česká házená

Nor Bent Dahl se stal novým koučem českého ženského házenkářského týmu.

Článek

„Adeptů jsme měli několik, Bent Dahl nás zaujal nejvíce, ať už pohledem na házenou i na trénování ženského reprezentačního týmu," říká prezident České házené Ondřej Zdráhala. Dahl zároveň vede rumunský klub Valcea a pomáhal nastavit koncept výchovy házenkářek v Norsku.

Působil i jako analytik u tamní reprezentace, v letech 2013 a 2014 pracoval i pro ruskou házenou. Realizační tým doplní jako asistent jeho krajan Tor Odvar Moen, jenž jedenáctkrát slavil na lavičce Larviku triumf v norské lize a jednou také triumf v Lize mistrů.

Nový reprezentační trenér vidí u českých žen silný potenciál. „Tým ještě nedosáhl svého výkonnostního stropu. Hráčky navenek neukázaly vše, co mají v sobě. Pro mě je to velká příležitost, pracovat s děvčaty, které mají před sebou budoucnost a dostat z nich maximum," říká Dahl.

Foto: Česká házená

Nový kouč české ženské házenkářské reprezentace Bent Dahl během tréninku.

„Je potřeba, aby holky dostaly impuls a trochu posílily sebevědomí. Věřím, že trenér dá týmu novou tvář," doufá Zdráhala. „Osobně jsem určitě takové věci otevřená a moc se těším na spolupráci se zahraničním trenérem. Myslím, že nám to může jedině pomoct, změnu vnímám rozhodně velmi pozitivně," tvrdí vítězka letošní Ligy mistryň a reprezentační spojka Markéta Jeřábková.

Podobně angažmá norského kouče vnímá i Veronika Malá, která v tomto roce triumfovala s německém Bietigheimem v Evropské lize. „Slýchám o práci trenéra samé pozitivní věci. Je známý tím, že se snaží hráčky zdokonalovat a posouvat každý den," míní české křídlo.

Foto: Česká házená

Nový kouč české ženské házenkářské reprezentace Bent Dahl.

Stejně jako u mužů, tak i v případě Dahlova angažmá chce svaz klást důraz také na propojenost seniorského celku s mládežnickými kategoriemi. „Do budoucna je potřeba tým budovat průřezově, nechceme vychovat jen jednu kvalitní generaci. Je naopak potřeba, aby se každý rok zapojovaly do týmu nové talentované hráčky. Jedině tak můžeme dlouhodobě dosahovat úspěchů," tvrdí Zdráhala.

Reklama

Související témata: