Hlavní obsah

Drama do poslední sekundy. To zbožňuju, ale je mi líto starších lidí, směje se plzeňský házenkář Škvařil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Potřetí za sebou jde finále extraligy mezi házenkáři Plzně a Karviné až do rozhodujícího pátého duelu. Slezané mohli oslavit titul na palubovce Západočechů, ale Talent i přes mizerný úvod zápasu konec odvrátil. I díky osmi gólům spojky Milana Škvařila zvítězil těsně 26:25 a vynutil si nedělní poslední utkání v Karviné.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Kosta Petrovič a Patrik Fulnek z Karviné a Tomáš Nejdl z Plzně.

Článek

Škvařil kvůli zdravotním problémům spoluhráče Tomáše Nejdla skoro neslezl ze hřiště. Úvod se mu ale nepovedl podle představ. „Klukům jsem moc nepomohl, byl jsem asi přemotivovaný," hledal příčinu 29leý házenkář, který se na začátku několikrát dopustil útočného faulu a Karviná rychle vedla 4:0. Stejně jako v předchozích třech duelech tak Západočeši nevstoupili do utkání dobře.

Poté se však Škvařil rozstřílel a Talent postupně ztrátu smazal. Poprvé se do vedení dostal ve 42. minutě po tečované střele právě od vousatého matadora. „Bylo to i o štěstí," připustil. „Naštěstí jsme zlepšili obranu a udělali jsme si menší náskok, který jsme kontrolovali," tvrdil.

Vyhrocené utkání s mnoha spornými verdikty sudích přineslo parádní podívanou, kterou si užívali i samotní hráči. „Mám rád vyhrocené zápasy. Kvůli tomu hraju. Před takovou kulisou, navíc parádní a vyrovnaná házená," oceňoval karvinský Vojtěch Patzel, s devíti brankami nejlepší střelec duelu.

Slezané i díky mladému kanonýrovi Patzelovi stále zůstávali v těsném kontaktu a v závěru měli šest sekund na to, aby poslali utkání do sedmičkového rozstřelu. Dominik Solák ale zakončil nad branku a mohla odstartovat plzeňská radost. „Takové drama do poslední minuty zbožňuju. Kvůli starším lidem bychom to teda mohli dohrát bez takových nervů," smál se Škvařil.

Stejně jako loni rozhodne pátý duel na palubovce Karviné. Tehdy Západočeši soupeře zaskočili hned v úvodu a vytvořili si až devítibrankový náskok. „Musíme na ně vlítnout jako loni. Ale nebude to lehké. Všechno je otevřené, rozhodne jeden zápas," uvědomuje si plzeňská spojka.

Jenže vstupy do zápasů se Talentu zatím nedaří. Baník tak věří, že před vlastními fanoušky oslaví titul. „Kdybychom teď prohráli o pět gólů a více, bylo by to horší. Takhle víme, že na Plzeň máme. Snad navážeme na domácí zápasy a v neděli budeme slavit," doufá Patzel.

Finále play off házenkářské extraligy mužů - 4. zápas
Talent tým Plzeňského kraje - Karviná 26:25 (12:14)
Nejvíce branek: Škvařil 8, Stehlík 5, Vinkelhöfer 5/4 - V. Patzel 9/4, Solák 7, Sobol a Růža po 2. Stav série: 2:2.
O 3. místo - 4. zápas
Dukla Praha - Zubří 28:24 (15:9)
Nejvíce branek: Březina 6, Krušberský 5, Blecha 4 - Dobeš 8, Mořkovský 4, Bechný 2/2, Dokoupil, Mika a Palát po 2. Stav série: 2:2.

Reklama