Hlavní obsah

Dres homosexuálního basketbalisty Collinse je hitem NBA

New York

Před pěti dny byl Jason Collins v basketbalové NBA bez smlouvy, dnes je jeho dres s číslem 98 neprodávanějším suvenýrem v celé soutěži. Pětatřicetiletý pivot Brooklynu se o víkendu stal prvním hráčem, který získal kontrakt v americkém profesionálním sportu poté, co se otevřeně přihlásil k homosexuální orientaci, a fanoušci mu i touto cestou vyjadřují podporu.

Foto: GREG WAHL-STEPHENS, ČTK/AP

Basketbalista Brooklynu Jason Collins.

Článek

Zkušený veterán, jenž nikdy nepatřil k hvězdám ligy, získal u Nets desetidenní zkušební kontrakt. Po prvním zápase, v němž v neděli odehrál jedenáct minut bez vstřeleného koše, začala NBA prodávat jeho dres ve svém newyorském obchodě a na internetu. A triko šlo na dračku, do úterka se stalo ligovým bestsellerem. Potvrdila to místopředsedkyně NBA Vicky Piccaová, přesná čísla ale nezveřejnila.

Collins nosil dres s číslem 98 už v předchozích angažmá v Bostonu a Washingtonu v letech 2012 a 2013. Vybral si ho na počest Matthewa Sheparda z University of Wyoming, jenž se rovněž veřejně přiznal k homosexualitě a v roce 1998 byl brutálně zavražděn.

Momentálně Collins v prodejích poráží celosvětové hvězdy jako jsou LeBron James či Kevin Durant. Příští týden ale jeho desetidenní kontrakt vyprší a zatím není jasné, zda mu Brooklyn nabídne další smlouvu.

Collins zveřejnil svou sexuální orientaci vloni v dubnu, kdy byl ještě spoluhráčem Jana Veselého ve Washingtonu, jako první aktivní hráč v historii amerických profesionálních soutěží. Po sezóně mu ale vypršela smlouva a od té doby byl bez angažmá.

Reklama