Hlavní obsah

Dunárová, Resová - Benteleová, Lutzová 2:0Dunárová s Resovou jsou na ME v osmifinále, Hermannová se Štochlovou vypadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plážové volejbalistky Miroslava Dunárová a Daniela Resová na mistrovství Evropy ve Vídni porazily švýcarský pár Menia Benteleová, Anna Lutzová 22:20, 22:20 a nečekaně postoupily do osmifinále. Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou naopak podlehly v 1. kole play off Litevkám Monice Paulikieneové a Aine Raupelyteové 1:2 na sety a obsadily dělené 17. místo. Nezopakovaly tak předloňskou devátou příčku ze společné premiéry na témže místě.

Foto: OBO 2022/Vlastimil Vacek, Právo

České beachvolejbalistky Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová na archivním snímku během turnaje v Ostravě.

Článek

David Schweiner a Tadeáš Trousil si díky výhře 21:18, 21:11 nad italskou dvojicí Daniele Lupo, Enrico Rossi zajistili postup do vyřazovacích bojů, stejně jako Jakub Šépka s Tomášem Semerádem. Ti v boji o postup ze skupiny E zdolali jiné Italy Davide Benziho, Carla Bonifaziho 21:16, 23:25 a 15:10.

Dunárová s Resovou, jež se na ME dostaly na poslední chvíli místo původně kvalifikovaných Markéty Nausch Slukové a Heleny Havelkové, zvládly proti Švýcarkám těsné koncovky obou setů. První zakončila Dunárová esem, ve druhém Češky dotáhly ztrátu, odvrátily i setbol a třemi body v řadě dosáhly na výhru.

„Měly jsme velmi přívětivý los. To samé si myslely i soupeřky, ale my jsme to dokázaly,“ řekla ČTK Resová. „Pořád se držíme při zemi. Každý odehraný balon a set tady je pro nás obrovská zkušenost, protože konkurence je neuvěřitelná,“ doplnila Dunárová. V pátek si s Resovou zahrají o čtvrtfinále proti Nizozemkám Emi Van Drielové, Brecht Piersmaové.

Hermannová se Štochlovou hned zkraje duelu o postup do osmifinále nabraly pětibodovou ztrátu, kterou už nedohnaly a prohrály 17:21. Ve druhém setu si vypracovaly setbol, pak odvrátily mečbol a nakonec sadu získaly poměrem 24:22. Ve vyrovnaném tie-breaku jako první odskočily Litevky a po výhře 15:12 dovedly zápas k vítězství.

„Pro předkolo jsme sem určitě nejely, na druhou stranu holky hrály hezký volejbal. Už s nimi máme dva zážitky z letošní sezony a vypadaly dost podobně,“ řekla Hermannová. „Je to škoda, protože svoje šance jsme měly, akorát jsme je nevyužily,“ doplnila. „Ve třetím setu to od nás byly školácké chyby, za které pak člověk platí,“ doplnila Štochlová.

Vicemistr Evropy Schweiner s Trousilem, jenž nahradil v elitní české dvojici zraněného Ondřeje Perušiče, prohráli vyrovnaný duel se španělskými sourozenci Javierem a Alejandrem Huertovými 19:21, 19:21. V úvodním setu se jim povedlo srovnat z nepříznivého skóre 13:18 na 18:18, ale na obrat stejně jako ve druhé sadě nedosáhli.

„Měli jsme to hodně ve vlnách, nebylo to od nás napříč oběma sety úplně konzistentní. Naopak Španělé proměnili důležité body hned na první dobrou,“ řekl Schweiner po prvním utkání. „Bohužel jsem dokázal nakupit hodně chyb, proto jsme potom dotahovali. I když jsme ve finále udělali možná víc obran než oni, tak ty moje chyby rozhodly,“ dodal Trousil.

Zápas o udržení v turnaji proti Lupovi s Rossim vyšel Schweinerovi s Trousilem výrazně lépe. Po vyrovnané první sadě už Češi ve druhé na kurtu panovali. Hned zkraje se jim povedla málo vídaná šňůra devíti bodů a vedení v místy exhibičním tempu s přehledem udrželi do konce.

„Ještě na začátku prvního setu mi nevyšlo pár příjmů, takže jsem se pořádně nemohl dostat do ztráty. Jakmile jsem zlepšil příjem, tak už jsem se cítil skvěle, nervozita ze mne spadla a začalo se mi dařit,“ prohlásil po výhře Trousil. „Italové byli hodně pod tlakem, bylo i vidět, že jsou hodně unavení. Chtěli jsme to dohrát co nejrychleji, protože víme, že jsou oba hodně zkušení hráči a umějí se vrátit do zápasu,“ uvedl Schweiner. V pátek Čechy čekají Norové Hendrik Mol, Mathias Berntsen.

Druhý mužský pár Jakub Šépka s Tomášem Semerádem ve svém úvodním duelu ve skupině E podlehl po boji 14:21, 21:19 a 12:15 nizozemským mistrům světa z roku 2013 Alexanderu Brouwerovi a Robertu Meeuwsenovi. Pátý tým nedávného ME do 22 let však večer přehrál Italy Benziho s Bonifazim a rovněž bude ve Vídni v pátek pokračovat.

Mistrovství Evropy v plážovém volejbalu ve Vídni:
Muži:
Skupina B:
A. Huerta, J. Huerta (31-Šp.) - SCHWEIGER, TROUSIL (2-ČR) 2:0 (19, 19)
SCHWEIGER, TROUSIL - Lupo, Rossi (18-It.) 2:0 (18, 11).
Skupina E:
Brouwer, Meeuwsen (12-Niz.) - ŠÉPKA, SEMERÁD (21-ČR) 2:1 (14, -19, 12)
ŠÉPKA, SEMERÁD- Benzi, Bonifazi (28-It.) 2:1 (16, -23, 10).
Ženy - play off, 1. kolo:
DUNÁROVÁ, RESOVÁ (23-ČR) - Benteleová, Lutzová (25-Švýc.) 2:0 (20, 20)
Paulikieneová, Raupelyteová (13-Lit.) - HERMANNOVÁ, ŠTOCHLOVÁ (14-ČR) 2:1 (17, -22, 12).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.