Hlavní obsah

Franková o zážitku s nejlepším týmem světa: Legenda se divila, jak pomalu se vracíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byl to celkem šok, když házenkářky pražské Slavie po devíti letech přerušily kralování Mostu a dokráčely k zisku českého titulu. K němu přispěla i reprezentantka Julie Franková, která věří, že Pražanky pod novým koučem Danielem Čurdou zopakují alespoň finále. Mají za sebou nabitou přípravu, při níž poměřily síly i s nejlepším týmem světa.

Foto: Česká házená

Házenkářka Julie Franková v novém reprezentačním dresu.

Článek

V srpnu do Prahy zavítal norský Kristiansand, trojnásobný vítěz Ligy mistrů z posledních tří let, v jehož dresu působí i šestinásobná šampionka této soutěže Jana Knedlíková. „Krásně se na to koukalo a bylo mi ctí si proti nim zahrát. Prostě něco neskutečného,“ líčila Franková i přes jednoznačnou porážku 17:41.

Slávistky měly možnost si s aktuálně nejlepším týmem světa i zatrénovat. „Ukázalo nám to, že je to úplně jiná házená, než hrajeme tady v Česku. Byla to pro nás dost škola,“ připustila 22letá spojka.

V paměti jí utkvělo, jak se 43letá legendární norská brankářka Katrine Lundeová v tréninku podivila nad pomalejším tempem, s jakým se Pražanky vracely do obrany. „Seriózně se zeptala, jestli tohle je naše maximální tempo. My jsme tam umíraly, nemohly jsme víc, tak tohle nás dorazilo. Fakt je znát rozdíl mezi námi a plně profesionálním týmem Ale byl to úsměvný moment,“ líčila Franková.

I kvůli přerušení kariéry lídryně Martiny Weisenbilderové patří i ve svém věku k jedné z nejzkušenějších hráček. „Asi to tak už bude,“ prohodila Franková s úsměvem. „Snažím se mladším holkám pomoct a komunikovat s nimi, aby se cítily líp,“ prozradila.

Za sebou už má i účast na mistrovství světa. A v prosinci by se ráda vešla do nominace i na další světový šampionát. „Bylo by to hezké, ale zatím na to moc nemyslím,“ pokračovala. Teď se soustředí hlavně na úspěšný start sezony se Slavií, kterou po Janu Salačovi převzal kouč Daniel Čurda, dlouholetý sportovní manažer a dříve i trenér pražské Dukly.

„Jsme spokojené, s trenérem si naprosto rozumíme,“ pochvalovala si kouče, jenž vede v kariéře ženský tým vůbec poprvé. „Myslím, že pro něj bylo nejtěžší si zvyknout na ženský kolektiv a naši mentalitu. Jsme komplikovanější, spoustu věcí moc řešíme, zatímco chlapi si můžou při hře nadávat, ale snadno to vypustí,“ podotkla Franková. „Ale zvládá to s námi dobře,“ dodala s úsměvem.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.