Hlavní obsah

Házená pomáhá Ukrajině. Každá pomoc lidem dodá sílu a odvahu, říká reprezentantka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válečná agrese Ruska směrem na Ukrajinu ovlivňuje celý svět, ten sportovní nevyjímaje. A také mění jeho plány. Válka, při níž umírají vojáci i civilisté, poslala ze hry v řadě soutěží reprezentanty ze země diktátora Putina, dopadá ale pochopitelně i na sportovce napadené země. České házenkářky tak třeba nemohly odehrát na přelomu února a března dva kvalifikační duely. Místo nich se celé házenkářské hnutí snaží pomáhat postižené zemi.

Foto: Twiter@DHB_Teams

České házenkářky musely na zápasy zapomenout. (ilustrační foto)

Článek

„Je nutné vyjádřit Ukrajině naši plnou podporu," říká trenér národního týmu Jan Bašný. Je jasné, že válečný konflikt nemůže nechat chladým vlastně nikoho. „Musím říct, že je těžké se v této době soustředit na házenou jako takovou. Víme, co se ve světě děje. Myslím, že jsme všechny rády, že jsme se mohly sejít na srazu a trochu se rozptýlit. Na druhou stranu čteme články a noviny, každý den vidíme, co se děje. Nejsme mimo realitu a bavíme se o tom," doplňuje kouče česká reprezentantka.

Válka na Ukrajině je prostě téma číslo 1. „Aktuální situace se dotýká i našich ukrajinských házenkářských přátel. Mnoho z nich nyní vede zcela jiný boj než ten na házenkářských palubovkách. V této vážné době jsme se obrátili na házenkářské hnutí, abychom společně přispěli na dobrou věc," říká tiskový mluvčí házenkářského svazu Kryštof Rossman.

Co konkrétního to znamená? Registrovaní házenkáři mohou pomoci úhradou jednorázového členského příspěvku ve výši 200 korun, pro ně i širokou sportovní veřejnost je k dispozici také transparentní účet, jehož bilanci si můžete prohlédnout na tomto odkaze. Všechny vybrané prostředky budou alokovány výhradně na humanitární účely, a to po dohodě s Velvyslanectvím Ukrajiny a státními institucemi.

„Jsem ráda, že svaz i celá házenkářská rodina může pomoci lidem na Ukrajině, přiložit ruku k dílu a společně jim pomoci zvládnout tuto těžkou zkoušku, do které se kvůli Rusku dostali. Věřím, že každá pomoc jim dodá ještě více síly a odvahy vše zvládnout," říká upřímně Veronika Mikulášková.

Reklama

Související témata: