Hlavní obsah

GLOSA: Alibismus v plné nahotě. Svět trestá ruské sportovce, tenisoví vládci ztrapňují sami sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už téměř tři týdny pokračují ruská zvěrstva na Ukrajině. Pomatená rozhodnutí ruského prezidenta Putina vtáhla Evropu do situace, ve které nebyla od dob druhé světové války. Jako vždy na ni nejvíce doplácí nevinní civilisté svými životy, nebo ztrátou domova. Tvrdé sankce dopadají i na Rusko a samozřejmě jeho sportovce. Ti mají prakticky ve všech organizacích zakázáno účastnit se mezinárodních podniků. Jednou z mála výjimek je tenis.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Ruský tenista Daniil Medveděv

Článek

Jasně se vymezují proti válce. Vyzývají k zastavení bojů, násilí na Ukrajině se dotýká i jich. Světová jednička Daniil Medveděv, Andrej Rubljov, Anastasia Pavljučenkovová a mnozí další ruští sportovci jasně vyjádřili svůj postoj k běsnění, které rozpoutal ruský prezident.

Svět reagoval celou řadou sankcí, prakticky všechny sportovní organizace vyloučily ruské sportovce z mezinárodních podniků. Jinou cestou se vydal tenis. Respektive čelní představitelé přišli s alibistickým řešením ve stylu „aby se vlk nažral a koza zůstala celá."

Jinými slovy ITF (Mezinárodní tenisová federace) vyloučila Rusko z Davis Cupu a Poháru Bilie Jean Kingové, ta samá organizace je zcela proti veškeré logice nechala hrát na největších turnajích světa grandslamech.

Ve stejném duchu se vydala mužská federace ATP i ženská WTA. Na turnajích pod záštitou obou organizací se tak po celém světě dál mohou zvesela prohánět tenisté a tenistky z Ruska.

Proti tomuto postoji se řada hráčů a hráček bouří. A samozřejmě především těch z Ukrajiny. Největší hvězda Elina Svitolinová dokonce na turnaji v mexickém Monterrey původně nechtěla na protest nastoupit proti ruské soupeřce Anastasii Potapovové s tvrdou kritikou přišla i další Ukrajinka Marta Kosťuková.

Foto: Repro Eurosport 2

Ruský tenista Andrej Rubljov píše na objektiv kamery protiválečný vzkaz.

"Vždyť to není žádné tajemství, co se děje. Všichni ví, kdo koho napadl, kdo koho bombarduje. Je to naprosto jasné a nejde zůstat neutrální. Někteří ruští tenisté říkají: Konec válce. Ale co to znamená? Abychom přestali bojovat? To pro nás nepřipadá v úvahu. Proto mi jejich prohlášení přijdou naprosto bezcenná. Jaký na to mají názor? Chtějí, aby Ukrajina prohrála a Rusko vyhrálo? Netuším," říkala devatenáctiletá tenistka.

Je jasné, že čelní tenisoví představitelé se bojí ruské hráče z tenisového dění eliminovat. Turnaje by přišly o úřadující světovou jedničku Daniila Medveděva, sedmého hráče světa Andreje Rubljova, světovou dvaadvacítku Aslana Karatseva nebo o čtyři místa hůře postaveného Karena Chačanova.

Zvlášť v případě prvních dvou tedy o tenisty, kteří jsou velkým tahákem na všech turnajích pro fanoušky i sponzory. S jejich účastí samozřejmě přichází i nemalé zisky z televizních práv.

U žen by to tak zlé nebylo. Smůlu by z širší světové špičky měla „jen" světová čtrnáctka Anastasia Pavljučenkovová, čtyřiadvacátá hráčka žebříčku Veronika Kuděrmětovová či Daria Kasatkinová, které patří 29. příčka. Pokud by se však zákaz vztahoval i na Bělorusko, pak by ze hry byla světová trojka Aryna Sabalenková a dvojnásobná grandslamová šampionka Viktoria Azarenkovová.

Foto: @CincyTennis, Twitter

Běloruská tenistka musí nastoupit do přísné dvoutýdenní karantény

A tak se nejmocnější muži světových organizací David Haggety (ITF), Andrea Gaudenzi (ATP) a Steve Simon (WTA) přistoupili k šalamounskému řešení. Aby umlčeli kritiky a přitom nepřišli o své hvězdy, vyloučili Rusko z týmových soutěží, tedy z akcí, na které se řada z nich stejně dvakrát nehrnula. V zájmu chování tučných finančních toků je ale nechali hrát na největších a nejsledovanějších akcích planety.

Další „potrestání" přišlo v té podobě, že za jmény ruských tenistů a tenistek už nenajdete ruskou vlajku. To je vše.

Těžko se pak divit rozčarování ukrajinských hráčů a hráček z toho, co tenisové vedení předvádí. Zatímco celý svět je ve svých krocích jednotný, tenisoví vládci jdou zcela opačným směrem.

Ano, mají pravdu ti, co říkají, že ruští sportovci, tenisty nevyjímaje, jsou nevinní a že jsou obětí šílenství jejich prezidenta. O mnoho větší oběť však denně přinášejí lidé na Ukrajině. A tak zatímco Ukrajinci přicházejí o svůj domov i životy, ruští sportovci pouze o mezinárodní konfrontaci.

A je jen smutným faktem, že tenisová elita toto v potaz nebere...

Pavel Novotný

Pavel Novotný pracuje přes dvanáct let jako sportovní novinář. Přes deset let působil v deníku Sport, externě spolupracoval s deníkem Metro. Od roku 2018 píše pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. Specializuje se na český i zahraniční tenis.

Měli by být ruští hráči a hráčky vyloučeni ze všech mezinárodních tenisových akcí?
ano
72,5 %
ne
27,5 %
Celkem hlasovalo 18300 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články