Hlavní obsah

Házenkáři Dánska jsou poprvé mistry Evropy

LILLEHAMMER

Dánští házenkáři jsou mistry Evropy. Premiérový kontinentální titul jim přinesla výhra v nedělním finále nad Chorvatskem 24:20. Seveřané dokázali překonat špatný start a v závěru prvního poločasu si dynamickou házenou vytvořili klíčový náskok. Bronz vybojovali po výhře 36:26 nad Německem Francouzi, český tým nepostoupil ze základní skupiny a skončil čtrnáctý.

Článek

Olympijští vítězové Chorvati měli dobrý vstup do zápasu a i díky dvěma gólům Metličiče rychle vedli 4:0. Dánům se navíc nedařilo v ofenzívě, první gól dali až po více jak sedmi a půl minutách. Trefil se Boesen. Stejný hráč v 19. minutě poprvé zařídil vyrovnání skóre.

Vzápětí gólman Hvidt vychytal hvězdu Chorvatů Baliče, který v první půli proměnil jen jeden z pěti svých pokusů. Dánové ale dopláceli na velké množství nepřesností v rozehrávce. Pět minut před koncem prvního poločasu ale hráli Chorvati v oslabení a třetí tým loňského mistrovství světa šel poprvé v utkání do vedení. Dánově těžili z rychlého přechodu do útoku.

Hvězdný Balič neměl svůj den

Pohodu z konce poločasu si Dánové přenesli i do druhé půle a rychlou házenou měli tlak. Chorvatům navíc v úvodu chyběl zdravotně indisponovaný Ivano Balič, hvězdu Portlandu San Antonio musel zastoupit bomber Lackovič. Ve 37. minutě španělští rozhodčí odpískali Chorvatům dva sporné přešlapy a vznětlivým Jižanům začaly pracovat nervy.

Seveřané si udržovali náskok a Chorvatům rychle utíkal čas. Navíc nervy neudržel na uzdě chorvatský trenér Červar a po červené kartě hráli olympijští vítězové sedm minut před koncem v oslabení. Před bouřlivou kulisou si Dánsko i díky vynikajícímu nejlepšímu brankáři šampionátu Hvidtovi dotáhlo dramatické finále k úspěšnému konci a slaví tak premiérový titul mistra Evropy.

Dánové se v posledních letech dokázali probojovat do semifinále velkých turnajů, poslední krok se jim podařilo udělat až nyní v Norsku. Moderní rychlou házenou opět nedali šanci Chorvatsku a slaví premiérový titul mistrů Evropy. Chorvati prohráli s Dány už v hlavní skupině ve Stavangeru 20:30. Bronz po výhře nad Německem 36:26 získali obhájci titulu Francouzi.

ME v házené - finále
Dánsko – Chorvatsko 24:20 (13:10)
Nejvíce branek: Boesen 7, Christiansen 7/2, Jensen 4 - Metličič 5, Balič 4, Čupič 4/1. Rozhodčí: Breto, Huelin (Šp.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 2/1. Vyloučení: 5:5. Diváci: 9052.
O 3. místo
Francie - Německo 36:26 (18:9)
Nejvíce branek: Girault 8/5, Narcisse 7, Abalo a Karabatic po 6 - Jansen 7/3, Hens 6, Schröder a Kraus po 3.
Konečné pořadí ME:
1. Dánsko, 2. Chorvatsko, 3. Francie, 4. Německo, 5. Švédsko, 6. Norsko, 7. Polsko, 8. Maďarsko, 9. Španělsko, 10. Slovinsko, 11. Island, 12. Černá Hora, 13. Rusko, 14. Česko, 15. Bělorusko, 16. Slovensko.

Reklama

Související témata: