Hlavní obsah

To je skok! Loni házenkářky Plzně bojovaly o udržení, teď jsou ve finále

Aktualizováno

Dvě překvapení letošní sezony se střetnula v semifinále házenkářské interligy žen. Lázně Kynžvart a Plzeň předvedly v západočeském derby strhující bitvu. Ve dvojutkání nejprve Plzeňanky zvítězily doma 27:23, v sobotní odvetě pak zvítězil nováček z Kynžvartu 24:21. To mu však nestačilo a z postupu se radovaly hostující hráčky, které ve finále vyzvou suverénní Most. Ten hladce přešel před Olomouc.

Foto: Jarmila Beková

Radost hráček Plzně. Ilustrační foto.

Článek

Pro Plzeň, která v minulé sezoně skončila předposlední, byl už samotný postup mezi nejlepší čtyřku překonání předsezonních očekávání. A zvládla i velké semifinálové drama. „Pro nás je to historický milník. Zapíše se do dějin. Holky bojovaly jako jedna velká ženská. Moc jim to přeju, za celoroční práce si to zaslouží," chválil trenér Richard Řezáč, v jehož týmu působí dcera Karin, gólmanská jednička.

Ta v obou utkáních Plzeň výrazně podržela. A byla jednou z hlavních strůjkyň těsného vítězství. Společně s Veronikou Galuškovou, která před sezonou přišla na západ Čech z pražské Slavie, se kterou si loni také zahrála finále. A její přínos pro Plzeň je nevyčíslitelný. Kromě 220 gólů totiž 23letá spojka převzala na hřišti vůdčí roli a její spoluhráčky kolem ní rostly celý rok každým duelem.

V semifinálovém dvojzápase nasázela celkem 19 branek. „Vydržely jsme lépe s nervy a dokázaly jsme uhájit těsný náskok. Pocity jsou úplně úžasné. Jsem naprosto nadšená, pro nás je to ohromný úspěch. Pořádně to oslavíme," radovala se nejlepší střelkyně soutěže.

Dvojutkání rozhodl až samotný závěr. Kynžvart ztrátu mocně dotahoval v závěru, ale nakonec mu chyběl jeden gól. Ten mohl přinést sedmimetrový hod z ruky Annamarie Patrnčiakové v 56. minutě, ale střídající brankářka Eva Mancellari, která se na palubovce objevila jen v tomto momentě, Plzni pomohla výborným zákrokem. „Evi nám zachránila zadek," smála se Galušková.

Vítězství o tři branky tak domácím nestačilo. „Rozhodl jeden gól. Soupeř získal důležitý náskok v závěru prvního zápasu a my jsme ho nedokázali smazat. Postup nám asi nebyl souzen, Plzni gratuluju," hodnotil semifinále smutný trenér Kynžvartu Peter Sabadka. Nováček soutěže si zahraje o bronz proti Olomouci. „Jdeme dále. Chceme pro Kynžvart medaili, která by byla nejlepším zakončením famózní nováčkovské sezony," zavelel Sabadka.

Naopak Plzeň čeká finálový souboj s Mostem, který ovládl české play off osmkrát v řadě a je hlavním adeptem na titul i letos. „Už jsme se dostaly nad rámec očekávání, ale ještě není konec. Třeba zdoláme i Most. Je velký favorit, ale třeba bude mít špatný den a překvapíme. Na finále se těším, bude to velký zážitek," doplnila Galušková.

Házenkářská interliga žen, semifinále play off - odvety:
Kynžvart - Plzeň 24:21 (13:13)
Nejvíce branek: Patrnčiaková 11/4, Königová 3 - V. Galušková 9/2, Franzová 4. První zápas: 23:27, postoupila Plzeň.
Most - Olomouc 27:22 (13:10)
Nejvíce branek: Smetková 7/1, Korešová 7/3, Kroftová 4 - Kuxová 6, Kubáčková 5/2, Fryčáková 3. První zápas: 31:26, postoupil Most.
Interliga házenkářek - 4. kolo českého play out:
Zlín - Písek 27:27 (15:14)
Nejvíce branek: Ševčíková 7, Kříčková 5, Daňková 4, Kolářová 4/3 - Kubišová 10/2, Stellnerová 5, Svobodová a Součková po 4.

Reklama