Hlavní obsah

Kongo - Česko 21:24Házenkářky se loučí s MS vítězstvím, výkonem ale znovu nepřesvědčily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I proti velkému outsiderovi se české házenkářky nadřely. Africké Kongo, které doposud také vyhrálo na mistrovství světa ve Španělsku jen jednou, zdolaly o tři góly. Výkon reprezentantek měl opět k ideálu daleko, stejně jako proti Slovenkám ale Češky výhru ubojovaly. Turnaj tak zakončily s bilancí dvou vítězství a čtyř porážek.

Foto: Michal Krásný/Český svaz házené

Česká házenkářka Charlotte Cholevová.

Článek

Hned neúspěšné dva útoky českého týmu v úvodu naznačily, že reprezentantky nečeká snadná práce. Přes tvrdou obranu Konga se dostávaly špatně. Za prvních jedenáct minut se z Češek prosadila pouze Veronika Malá, která dvakrát srovnávala. Poté se oba týmy přeci jen trochu rozstřílely, ani jeden si ale nedokázal vytvořit větší náskok.

To se povedlo až v závěru. Ve 28. minutě Kongo rozpohybovalo českou defenzivu a Mouyambová třetím gólem z křídla navýšila na 11:9 pro africký celek. Poslední minuty poločasu se ale Češkám povedly, z brejku snížila Zachová a při následném oddechovém času vymyslel trenér Bašný pěknou kombinaci. Kordovská vysunula na středu Malou, která si seběhla z křídla a z proskoku srovnala na poločasových 11:11.

Začátek druhé půle se českému týmu také vydařil. Reprezentantky využívaly technických chyb soupeře a když Veronika Malá udeřila z brejku drzou parádičkou, kdy si prohodila míč pod pravou nohou, vedly reprezentantky ve 40. minutě už o tři branky. O pár minut později po trefě Kovářové ze spojky to bylo dokonce o pět gólů, ale Kongo ještě zabojovalo.

Africké házenkářky zpevnily defenzivu, rozchytala se Ruth Kodiaová a Češky ještě měly problém. Za posledních devět minut národní tým vsítil jen dva góly a musel se o vítězství pořádně bát. V 57. minutě mohla pivotka Dorsonová srovnat, ale napálila jen tyč. Reprezentantky poté uklidnila trefa Cholevové a nakonec zvítězily 24:21. V tabulce osmifinálové skupiny si tak připsaly první dva body.

Mistrovství světa házenkářek ve Španělsku - osmifinálové skupiny:
Skupina III (Granollers):
ČR - Kongo 24:21 (11:11),
Korea - Maďarsko 27:35 (15:18),
Dánsko - Německo 32:16 (13:8).
Skupina IV (Torrevieja):
Japonsko - Argentina 31:27 (15:14),
Rakousko - Chorvatsko 27:23 (15:10),
Španělsko - Brazílie 27:24 (12:10).

Reklama

Související témata: