Hlavní obsah

Itálie - Česko 19:29Házenkářky slaví, obě podmínky postupu na ME vyšly

Bari/Praha
Aktualizováno

Italská mise splnila svůj účel. České házenkářky mohou slavit, že si po čtyřech letech zahrají mistrovství Evropy. Na půdě outsidera skupiny vyhrály o deset gólů a vyšla jim i druhá podmínka pro předčasné zabezpečení postupu, Ukrajinky doma podlehly Srbsku.

Článek

Českým ženám skvěle vyšel začátek a už v 11. minutě vedly 8:3, jenže stačilo jen jejich malé polevení, aby Italky šňůrou čtyř branek málem srovnaly skóre. V důležitých okamžicích ale podržela národní tým brankářka Raníková, navíc vyšlo i prostřídání a ze spojky se střelecky prosazovala teprve devatenáctiletá Kordovská.

Poločasový náskok reprezentantek byl čtyřgólový, i když v domácím dresu zlobila naturalizovaná Rumunka Gheorgeová. Pro české družstvo bylo ale klíčové, že nepustilo z ruky vedení a větší možnost rotace hráček mu dovolovala stupňovat tempo.

Čtvrthodiny před koncem to bylo už 21:15 a rozdíl ve fyzické kondici byl už patrný. Cesta k jasnému vítězství stvrzujícímu postup tak přes vyčerpané Italky byla volná. Češky se mohou začít chystat na prosincový šampionát do Švédska a sobotní závěrečný zápas skupiny s Ukrajinou v Mostě na tom už nemůže nic změnit.

Nijak oslnivá házená

„Nebyla to nijak oslnivá nebo krásná házená, ale je důležité, že to holky zvládly," řekl trenér Jan Bašný. Po výhře lídra skupiny Srbska na Ukrajině reprezentantky ještě před začátkem duelu věděly, že v případě svého vítězství v Itálii budou moci slavit postup. „Snažili jsme se holkám výsledek z Kyjeva neříct, ale z našeho chování to potom vycítily," připustil kouč.

„Bylo jasné, že když vyhrajeme, bude to celé vyřešené. V tu chvíli se ale stal zápas ještě důležitější, takže je logické, že tam byla určitá míra nervozity, stresu. Ale je cenné, že i když hra jako taková jistě nebyla úplně podle našich představ, dokázali jsme zápas uhrát jako ten lepší tým," mínil Bašný.

Hráčky si oslavu postupu užily hned na palubovce radostným tanečkem. „Máme velikou radost z postupu i dnešní výhry, i když to nebylo úplně jednoduché. Vlastně až do 40. minuty nás Italky solidně trápily. Ale zlomily jsme to a jsme skutečně šťastné, že je v otázce postupu hotovo. Nakonec se to rozhodlo v kondici, díky rotaci a proměňování rychlých protiútoků jsme domácí tým odpojily," usmívala se nejlepší střelkyně Michaela Hrbková.

Kvalifikace ME házenkářek:
Itálie - Česko 19:29 (11:15)
Gheorgeová 7/4, Fantonová a Rotondová po 4 - Kordovská a Hrbková po 5, Keclíková 4/3.
Ukrajina - Srbsko 26:31 (12:15)
Tabulka 2. skupiny:
1.Srbsko5410155:1239
2.ČR5311139:1127
3.Ukrajina5203144:1314
4.Itálie500595:1670

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články