Hlavní obsah

Portugalsko - Česko 26:30Házenkářky vyhrály v evropské kvalifikaci v Portugalsku a přiblížily se postupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České házenkářky díky povedené závěrečné čtvrthodině zvítězily v utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Portugalsku 30:26 a vyhrály i druhý zápas své skupiny. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla navázaly na středeční domácí triumf nad Finskem a už po říjnových utkáních se výrazně přiblížily k postupu na šampionát v příštím roce. Osmi góly pomohla k vítězství Markéta Jeřábková.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

České házenkářky se radují z výhry (archivní foto)

Článek

České reprezentantky figurují po dvou z šesti zápasů kvalifikace na druhém místě tabulky o skóre za rovněž dosud stoprocentním Nizozemskem, proti němuž odehrají na přelomu února a března dvojzápas. Kvalifikace vyvrcholí na začátku dubna. Na závěrečný turnaj postoupí první dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší celky z třetích míst. Šampionát budou na konci příštího roku hostit Rakousko, Maďarsko a Švýcarsko.

„Nemohli jsme z prvních dvou zápasů získat více než čtyři body, s tím jsem velmi spokojený. Je to důležité i z toho pohledu, že půjdeme do dalšího období, které vyvrcholí mistrovstvím světa, se sebevědomím. Nebudeme se muset nijak stresovat. Ale stále je před námi hodně práce,“ řekl Dahl v nahrávce pro média.

Dahl nasadil stejnou sestavu jako při středečním vítězstvím 31:21 nad Finskem, mezi tyčemi dostala více prostoru obvyklá dvojka Novotná. Portugalky vstoupily do kvalifikace očekávanou porážkou v Nizozemsku a v první půli se zdálo, že příliš problémů nebudou dělat ani Češkám.

Hostující favority začaly dobře a po vyrovnaném úvodu získávaly navrch. Od stavu 5:5 v 11. minutě český tým vyhrál další pasáž 6:1 a ve 22. minutě po gólu Cholevové vedl už 11:6. Dahlovy svěřenkyně pak ale nevyužily přesilovku a do poločasu o nadějný náskok téměř přišly. Portugalky, které se dosud jen jednou představily na velké akci, snížily sérií čtyř branek na 13:14.

Rozhodl až povedený závěr

Ani úvod druhého dějství Češkám příliš nevyšel. Nezvládly další přesilovku, v níž dvakrát inkasovaly a ztratily náskok 20:18. Portugalky už v plném počtu přidaly další dva góly a ve 46. minutě se dostaly do vedení 22:20.

Pak přišel klíčový moment zápasu. Češky skvěle zvládly oslabení při vyloučení Desortové a srovnaly. Cholevová následně proměnila sedmičku a dvojnásobnou přesilovku za chvíli zužitkovala Šustáčková. Zkušenější hostující tým měl v závěru viditelně více sil a definitivně pak rozhodl sérií dalších tří branek.

„Měli jsme ve hře příliš mnoho výkyvů, ale závěr jsme kontrolovali. Jsem velmi spokojený s tím, jak se holky vrátily zpět, protože v některých fázích zápasu jsme se dost trápili. Dělali jsme neobvyklé a hloupé chyby, měli jsme utkání lépe kontrolovat,“ řekl Dahl.

„V závěru jsme ale byli klidní a chladnokrevní a to nám přineslo dva body. Holky si věřily. Úžasnou práci odvedla v brance Sabrina Novotná. Jsem pyšný na to, jak se zhostila své šance,“ dodal třiapadesátiletý norský kouč.

Na minulém evropském šampionátu Češky chyběly, předtím na něm startovaly třikrát za sebou. Jejich maximem je osmé místo z let 1994 a 2002. Vrcholem letošního roku bude pro Dahlův výběr start na mistrovství světa na přelomu listopadu a prosince.

Kvalifikace mistrovství Evropy 2024 házenkářek:
3. skupina:
Portugalsko - Česko 26:30 (13:14)
Sestava a branky Česka: Novotná, Kudláčková - Stříšková, Kordovská, Mikulášková, Šustáčková 3, Desortová 1, Kuxová, J. Franková, A. Franková, Dresslerová, Zachová 6, Jeřábková 8, Malá 6, Jestříbková, Cholevová 6.
Nejvíce branek Portugalska: Sousaová 9. Rozhodčí: Pirvu, Novikov (oba Ukr.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 2/1. Vyloučení: 2:5.
1.Nizozemsko220069:404
2.Česko220061:474
3.Portugalsko200253:680
4.Finsko200234:620

Informace připravujeme.

Reklama