Hlavní obsah

JAR - Nový Zéland 18:20Jihoafričané trápili All Blacks, na postup ale nedosáhli. Nový Zéland je na MS ve finále!

Londýn
Aktualizováno

Ragbisté Nového Zélandu mají šanci být prvním týmem, který na mistrovství světa obhájí titul. Ve druhé půli londýnského semifinálového zápasu s Jihoafrickou republikou otočili skóre, když nepovolili soupeři ani jednu pětku a sami položili dvě. V lijáku se mohli spolehnout i na kopáčské umění zkušeného Dana Cartera. Po vítězství 20:18 jsou All Blacks ve finále, jejich protivník vzejde z nedělního střetnutí Australanů s Argentinci.

Foto: Toby Melville, Reuters

Novozélandský ragbista Dan Carter (vpravo) slaví se spoluhráči postup do finále mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Osmdesát tisíc fanoušků v londýnském ragbyovém chrámu Twickenham s nadšením sledovalo souboj titánů, vždyť se proti sobě postavili vítězové posledních dvou šampionátů. Jihoafričané nastoupili v úplně shodné sestavě jako ve čtvrtfinále s Walesem. Na letošním MS dosud neporažený Nový Zéland udělal oproti minulému utkání, v němž uštědřil Francii debakl 62:13, jedinou změnu na postu levého pilíře, kde nastoupil Moody.

Novozélandská haka protivníka na úvod nevystrašila. Už po třech minutách totiž JAR vedla, když Pollard proměnil trestný kop nařízený za nedovolený atak po autovém vhazování. Odpověď soupeře byla však blesková, chytře rozjetý útok All Blacks přinesl roztažení hry do pravé strany, kde obhájci titulu využili přečíslení a Kaino položil první pětku.

Z konverze i přes ostrý úhel přidal další dva body novozélandský kopáč Carter. Uspěl přitom až na druhý pokus, ale reparát mu umožnilo předčasně vyběhnutí bránícího Habany, takže francouzský sudí Garces nařídil opakování kopu.

Pollard byl při trestných kopech bezchybný

Jihoafričané v duelu plném tvrdých střetů spoléhali na výtečné skládky a nemínili sklonit hlavu před úřadujícími mistry světa, kteří se při bránění dostali do ofsajdu. Druhý Pollardův trestný kop tak znamenal snížení na 6:7. Tentýž jihoafrický kopáč se přesnou trefou do háčka po dalším provinění soupeře postaral o zápis dalších tří bodů na konto svého týmu.

Nový Zéland po 21 minutách prohrával. Navíc viditelně ztrácel při hře po zemi a nedařilo se mu nutit odhodlané Springboks k chybám. Když už se to povedlo, tak Carter z trestného kopu trefil jen tyč. All Blacks se urputně tlačili do dvaadvacítky, ale mužstvo JAR houževnatě bránilo své brankoviště a Pollard byl jako exekutor trestných kopů neomylný, takže v závěru první půle zužitkoval i svůj čtvrtý pokus.

K obratu zavelel Carter

Poločasové vedení 12:7 dávalo jihoafrickému týmu slušnou výchozí pozici. Naděje obhájce titulu však oživil Carter, jenž se pokusil o kop ze hry z dobrých třiceti metrů a proměnil, což znamenalo snížení na rozdíl pouhých dvou bodů. JAR se na hřišti dostávala pod stále větší tlak. Obrat skóre přinesla Barrettem položená pětka, potvrzená i Carterovou konverzí znovu od postranní čáry.

Situaci JAR ještě zkomplikovala žlutá karta pro Habanu, jenž se dopustil úmyslného předhozu a musel nuceně na deset minut ze hřiště. V oslabení ale Pollard předvedl skvělou formu a proměnil i pátý trestný kop. Když na druhé straně ze stejné standardní situace uspěl nejlépe placený ragbista světa Carter, byl čtvrthodiny před koncem stav 20:15 pro Nový Zéland.

Další komplikací pro jihoafrický tým bylo za hustého deště zranění do té chvíle jeho jediného skórujícího hráče Pollarda, kterého musel vystřídat Lambee. Náhradník splnil svou úlohu při nařízeném trestném kopu dobře a do koncovky zápasu si All Blacks nesli jen dvoubodový náskok. Taktickou hrou se šišatým míčem na polovině soupeře ho ale s přehledem uhlídali.

„Zahráli jsme to jako jeden muž. Jihoafričané patří stabilně mezi elitu, ale dali jsme proti nim do hry schopnosti a zkušenosti. Semknutý tým a víra v sebe jsou klíčové. Naše víra v sebe a své schopnosti slavila úspěch," tvrdil novozélandský kapitán Richie McCaw, který se po svém už 147. mezistátním zápase mohl radovat z toho, že přivedl svou zemi znovu po čtyřech letech do finále. „Měli jsme excelentní trestné kopy, jenže Nový Zéland položil dvě pětky a pak i výborně bránil. Kredit patří oběma týmům za obrovský boj, který na hřišti svedly," říkal jihoafrický kapitán Fourie du Preez.

Semifinále mistrovství světa v ragby v Londýně:
JAR - Nový Zéland 18:20 (12:7)
Body: Pollard 15, Lambie 3 - Carter 10, Kaino 5, Barrett 5.
Kdo zvítězí ve druhém semifinále MS v ragby?
Argentina
23,6 %
Austrálie
76,4 %
Celkem hlasovalo 2413 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články