Hlavní obsah

Kde je vlastně druhý stupínek? Skvělí Češi dostali šampiony do nezvyklé situace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Uberlandii jen tak nezapomenou. V brazilském městě připomínající názvem spíše zábavní park totiž plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem zakončili triumfální cestu turnajem nejvyšší kategorie vytouženou finálovou výhrou nad norskými esy Andersem Molem a Christianem Sörumem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Beachvolejbalisté Ondřej Perušič (vlevo) a David Schweiner s trofejí za vítězství na turnaji v brazilské Uberlandii.

Článek

„Nejvtipnější moment byl při vyhlášení, kdy Mol hledal, kde je na stupních druhé místo, musel to obejít a podívat se, kam si stoupnout,“ pobaveně vyprávěl Schweiner.

Nešlo od Norů o nějakou nabubřelost, na jiné, než první místo zkrátka nejsou zvyklí. Však vyhráli poslední olympiádu, mistrovství světa a čtyři z pěti evropských šampionátů. I pro české jedničky byla vzájemná bilance skličující, šňůra porážek už byla osmizápasová. Než přišlo brazilské finále.

„Několik porážek bylo hodně těsných, což nám dávalo naději, že na ně máme a za určité konstelace jsme schopni je porazit,“ vyprávěl Perušič.

„Věděli jsme ale, že umějí hrát pod tlakem a standardní výkon by nestačil. Tak jsme hlavně v tie-breaku zariskovali,“ popisoval strategii, kterou úřadujícím vicemistrům Evropy ordinoval jejich italský kouč Andrea Tomatis.

A na konci pak mohli slavit i s temperamentními brazilskými fanoušky. „Norská dominance je velká, tak si každý přál trochu překvapení,“ viděl Schweiner. „Brazilské týmy vypadly brzy, tak si museli vybrat jiné oblíbence, nám pomohlo vítězné čtvrtfinále se Švédy,“ připomněl jeho parťák triumf nad mistry Evropy Davidem Ahmanem a Jonatanem Hellvigem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Beachvolejbalisté David Schweiner a Ondřej Perušič.

Po finále pak Češi spolu s Nory cestovali do Evropy a mohli zápas o zlato rozebrat. „Známe se dlouho, naše vztahy jsou přátelské. Bylo by fajn, kdyby teď oni měli nějaký blok z nás, ale jsou tak vyspělí, že se nenechají rozhodit,“ usmíval se Perušič.

Brzy se mohou potkat znovu, další turnaj nejvyšší kategorie hostí od 31. května Ostrava. Při posledním ročníku se oba páry střetly ve finále a radovali se Norové. Teď už Perušič se Schweinerem, kteří získali v Brazílii i vydatnou porci bodů do olympijské kvalifikace, vědí, že můžou porazit každého.

„To načasovaní je skvělé, formu máme, domácí prostředí nám vždycky svědčilo. Tlak si nepřipouštíme, spíš máme motivaci se pokusit je porazit znovu,“ ujišťuje Perušič.

Reklama

Související témata: