Hlavní obsah

Kubánci chytli vítr do plachet a ukázali nám, jak hraje světová špička, mrzí Nováka jednoznačná prohra

Čeští volejbalisté budou na Challenger Cupu v Soulu hrát v neděli s domácí Koreou jen o bronz, o postup do elitní světové Ligy národů si to rozdají jejich sobotní přemožitelé Kubánci s Tureckem.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Trenér české volejbalové reprezentace Jiří Novák.

Článek

Kubě, které patří 12. místo světového žebříčku, zatímco reprezentanti jsou v něm až čtyřiadvacátí, dokázali Češi v semifinále barážového turnaje vzdorovat sotva hodinku. Účinná přitom byla jejich hra jen v prvním setu. „Ten výsledek je bohužel jednoznačný a mě to hodně mrzí, protože si myslím, že jsme ze zápasu mohli vytěžit víc, vzhledem k tomu, jak výborně jsme začali," přiznal trenér Jiří Novák.

O osudu úvodního dějství se rozhodlo za stavu 18:18, ale Lopézova a Mergarejova smeč, český útok jen do autu a skvělý kubánský blok přinesly určující náskok soupeře. „Rozehráli jsme to fakt dobře, jenže Kuba se dostala poměrně lehce nad nás, a první set si v klidu dohrála. Troufnu si říct, že to hodně ovlivnilo zbytek zápasu. Soupeř zařadil vyšší rychlostní stupeň a my jsme už nebyli schopni reagovat," říkal kapitán Adam Zajíček.

Kuba prakticky nedělala chyby, její bloky se zdály absolutně neprostupné a útoky naprosto nechytatelné. „Když Kubánci chytli vítr do plachet, ukázali nám, jak hraje špička, a že světový volejbal je ještě o krok dál než my," uvědomoval si trenér. „Taky proto jsme hořeli na příjmu, což se nám normálně nestává a celý zápas jsme měli problém trefit lajnu," dodal kouč.

Češi se neměli čeho chytit, nedařilo se vůbec nic, sami vytvářeli chyby a rozjetým Kubáncům tak jen nabíjeli k zisku. „Kubánci skvěle bránili, měli nás výborně načtené. Proto byl velký problém se ztrátami, nebyli jsme ani dost agresivní na podání. Myslím, že Kuba si to zasloužila, ale ten výsledek je pro nás hodně drsný," mínil Zajíček.

Liga národů, která byla založena v roce 2018 jako letní soutěž pro elitních šestnáct světových celků, tak zatím zůstává pro Česko nedostupná. Challenger Cup o ní hraje národní tým volejbalistů podruhé, před čtyřmi lety přivezl stříbro (finále o postup prohrál s domácími Portugalci 1:3) a s prázdnou se nechce vracet ani letos. „Proti Koreji se budeme soustředit na boj o medaili z turnaje a abychom uhráli co nejvíce bodů do světového rankingu, aby nám to dalo možnost v příštích letech mít co nejlepší výchozí pozici a zahrát si třeba kvalifikaci na olympiádu nebo mistrovství světa," uvažoval Novák.

Reklama

Související témata: