Hlavní obsah

Kydáte hnůj na image jiných, brání se vedení basketbalu a hokeje nařčení z ovlivňování zápasů

Výrok bezpečnostního manažera Fotbalové asociace ČR Martina Syneckého, který v rozhovoru pro úterní deník Sport prohlásil, že v basketbalu a hokeji jsou stejné či ještě větší problémy s ovlivňováním zápasů než ve fotbale, pořádně nadzvedl představitele obou jmenovaných sportovních odvětví. Místopředseda ČBF Jiří Zídek a předseda ČSLH Tomáš Král se proti Syneckého prohlášení ostře ohradili s tím, že Český svaz ledního hokeje i Česká basketbalová federace odmítají, že by byl v jejich sportech problém s ovlivňováním zápasů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký

Článek

"Zaráží mě, že se nikdo nezajímá o jiné sporty. Třeba hokej, kde se ví, že je to ještě ve větším, nebo basketbal. Proč se nezkusí podívat na jiné sporty?" prohlásil Synecký v reakci na to, že Evropská policejní agentura Europol odhalila sázkařský gang, který ovlivnil až 680 zápasů.

Zídek poslal Peltovi otevřený dopis

Jeho výrok se však vůbec nelíbí představitelům obou konkurenčních sportů. "Takovým obviněním jsme zcela zaskočeni. Nejsme si vědomi a z žádných směrů jsme v basketbalu nezaznamenali byť sebemenší indikace nekalých praktik, které provázejí fotbal," napsal Zídek v otevřeném dopise předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi.

"Jsme šokováni, že taková obvinění, bez jakýchkoli důkazů a detailů, jsou prezentovány zaměstnancem Vaší asociace. Vyjádření považujeme za účelové, které ve snaze smýt čerň potupné kauzy, kydá hnůj na image jiných, konkurenčních sportů," dodal Zídek.

Král: Soudný člověk si obrázek udělá sám

Podobně to vnímá i Král. "Výroky pana Syneckého mě svým způsobem pobavily. Rozumím tomu, že jako bezpečnostní manažer FAČR by rád odvedl pozornost od výsledků své mimořádně úspěšné práce v boji s korupcí a ovlivňováním výsledků ve fotbale. Přijde mi však nešťastné, že si k tomu vybral cestu špinění jiných, úspěšnějších a podobnými aférami nezatížených sportů," prohlásil Král. "Předpokládám, že každý soudný člověk si obrázek udělá sám a věc tím považuji pro tuto chvíli za vyřízenou," dodal.

Naopak ČBF žádá dodání důkazů, které by Syneckého výrok potvrdily, aby mohla vyvodit důsledky v rámci vlastních soutěží, případně informace předat mezinárodní basketbalové asociaci FIBA. "V případě, že žádné důkazy nebudou poskytnuty, důrazně žádám jménem ČBF o omluvu a vyvození osobních důsledků pro Vašeho zaměstnance," dodal Zídek.

Reklama