Hlavní obsah

Legendární basketbalista Sabonis je po infarktu v nemocnici

KAUNAS

Legendárního litevského basketbalistu Arvydase Sabonise postihl v úterý večer po přátelském utkání v Kaunasu infarkt. Šestačtyřicetiletý pivot byl po srdeční zástavě převezen záchrannou službou do nemocnice v Kaunasu, kde strávil noc na jednotce intenzivní péče, a hospitalizován bude ještě zhruba týden. V současnosti je ve stabilizovaném stavu a jeho život není ohrožen.

Článek

"Jeho stav je stabilizovaný. Jednotku intenzivní péče opustí nejspíš ve čtvrtek," citovala litevská média prohlášení kliniky.

Sabonis je jedním z nejlepších evropských basketbalistů, ve své zemi je považován za národního hrdinu a patří tam k nejuznávanějším osobnostem vůbec. Na olympiádě v Soulu 1988 pomohl tehdejšímu Sovětskému svazu ke zlatým medailím, později už v litevském dresu získal bronz v letech 1992 a 1996. Je mistrem světa (1982) a Evropy (1985).

Prosadil se i v NBA, kde 220 centimetrů vysoký kolos odehrál sedm sezon za Portland, a letos byl uveden do tamní Síně slávy. Už vloni byl zařazen mezi takto vyvolené legendy světové federace FIBA. S vrcholovým basketbalem skončil v roce 2005, v Kaunasu vede basketbalovou akademii a je spolumajitelem tamního slavného klubu Žalgiris. V minulých týdnech byl tváří a ambasadorem mistrovství Evropy, které bylo pro pořadatelskou Litvu sportovní událostí roku, chystal se také kandidovat na šéfa Litevské basketbalové federace.

"Na svých plánech nechce nic měnit a při volbách 24. října bude kandidovat," řekl po návštěvě v nemocnici generální sekretář litevské federace Mindaugas Balčiunas. "Cítí se dobře, rychle se zotavuje a je v dobré náladě," uklidnil basketbalový národ funkcionář.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.