Hlavní obsah

Lepší než Dream Team? Barcelona se už opakovat nebude

Washington

Byla to od Kobeho Bryanta trochu nadsázka, ale nadzvedla spoustu lidí. Basketbalista, který se připravuje na londýnskou olympiádu, prohlásil, že současné americké mužstvo by si poradilo s legendárním Dream Teamem z Barcelony 1992.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Američtí basketbalisté Kobe Bryant (vlevo) a LeBron James

Článek

Čistě hypoteticky, možná by to tak bylo. „Pod košem bychom to měli těžké, ale na křídlech měl tehdejší tým hráče, kteří se blížili konci kariéry. Teď jsme mnohem atletičtější," vykládal Bryant. Trochu necitlivé prohlášení v době 20. výročí vzniku týmu, jenž změnil basketbalové dějiny. „Brali nás jako superhrdiny," řekl Michael Jordan, ikona Býků z Chicaga.

Bylo to poprvé, kdy se na olympiádě objevili hráči z NBA. „Konečně někomu došlo, že hrát za peníze v Americe a v Evropě je stejné," prohlásil tehdejší kouč Dream Teamu Chuck Daly (1930–2009), který dal do kupy nejslavnější jména a vytvořil jednolitý soubor kráčející pro zlato. Kromě Jordana tu byli Johnson, Bird, Barkley, Ewing, Drexler, Robinson, Pippen, Malone, Stockton, Mullin, všechno pozdější členové basketbalové Síně slávy, doplnění o jediného mladíka z univerzity. „Tahal jsem kufry a kupoval koblihy," vzpomínal Christian Laettner.

Jako z jiné planety

Po počátečních problémech se hvězdy aklimatizovaly na soustředění v Monte Carlu a v Barceloně pak předvedly „nejdominantnější představení ve sportovních dějinách" doprovázené nepřetržitými ovacemi. „Připadali jsme si, jako bychom nastoupili proti vyslancům z nějaké hodně vzdálené galaxie," uznal Hernander Coimbra z Angoly, která prohrála s USA takřka sedmdesátibodovým rozdílem.

Brilantní dokument televize ESPN ukazuje, jak Jordan s Pippenem znechutili nemilosrdnou obranou i největší chorvatskou hvězdu Toniho Kukoče, který se stal později jejich spoluhráčem v Chicagu. „Kdybychom nevyhráli zlato, nemohli bychom se vrátit," vtipkoval Karl Malone.

Soupeři si je fotili

Barcelonský Dream Team porazil všechny soupeře v průměru o 44 bodů a navíc v nich vzbuzoval posvátnou úctu. „Hráli jsme s Litvou a koukám, jak si nás jeden jejich hráč fotí z lavičky. To už bylo trochu moc," rozesmál se Magic Johnson.

Při vší úctě, něco takového se v Londýně nestane. Soupeři se už Američanů tolik nebojí, chtějí je porazit, jako to zvládli Argentinci v aténském semifinále 2004. Jejich tehdejší tahoun Manu Ginobili přiznal, že jeho iniciačním basketbalovým zážitkem bylo, když jako 15letý sledoval právě přenosy z Barcelony. Dream Team byl prostě jen jeden. Vše ostatní jsou kopie.

Reklama