Hlavní obsah

Místo Ruska uspořádají letošní MS volejbalistů Polsko a Slovinsko

Mistrovství volejbalistů letos uspořádají Polsko a Slovinsko. Oznámil to polský premiér Mateusz Morawiecki. Šampionát mělo původně na přelomu srpna a září hostit Rusko, mezinárodní federace FIVB mu ho ale kvůli vojenskému vpádu na Ukrajinu odebrala.

Foto: Volleytrails, Twitter

Volejbalové MS 2022 se v Rusku neuskuteční, přesouvá se do Polska a Slovinska. Ilustrační foto

Článek

Bezprostředně po únorové invazi přitom FIVB plánovala, že Rusku pořadatelství turnaje ponechá. Po doporučení Mezinárodního olympijského výboru vyloučit Rusko s Běloruskem z mezinárodních soutěží ale 1. března zemi šampionát odebrala.

Morawiecki dnes oznámil nové organizátory MS v sídle národního olympijského výboru ve Varšavě. Polsko podle něho bude hostit i vyvrcholení turnaje, tedy obě semifinále a zápasy o medaile. FIVB to zatím oficiálně nepotvrdila.

Ruský volejbalový svaz (VVF) se po odebrání MS obrátil na Sportovní arbitrážní soud v Lausanne a požaduje po mezinárodní federaci odškodnění. VVF vyčíslil ztráty na téměř 80 milionů dolarů (1,8 miliardy korun).

MS volejbalistů se bude hrát od 26. srpna do 11. září. V Polsku se šampionát konal i před osmi lety, kdy ho vyhráli domácí reprezentanti a v roce 2018 v Turíně zlaté medaile obhájili.

Také letošní mistrovství světa volejbalistek se bude hrát v Polsku, druhou pořadatelskou zemí říjnového turnaje je Nizozemsko. České reprezentantky budou mít ve skupině v Arnhemu za soupeře týmy Brazílie, Číny, Japonska, Kolumbie a Argentiny. Mužům start na šampionátu unikl.

Reklama

Související témata: