Hlavní obsah

Musíme dokázat, že si toho mistra zasloužíme více, říká před rozhodujícím finále karvinský Martin Galia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První dvě finálová utkání házenkáři Karviné nad Plzní vyhráli (32:31, 28:25 po sedmimetrových hodech), poslední krok k obhajobě ale ne a ne udělat. Vysoko prohráli na západě Čech (29:36) a ani druhý pokus na domácí palubovce úřadující mistři nezvládli (29:34). K titulu tak nyní mají stejně daleko jako jejich vyzyvatelé. Kdo vyhraje nedělní pátý souboj v Plzni (od 17 hodin), stane se extraligovým mistrem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Karviné Martin Galia (vlevo) burcuje Vojtěcha Patzela ve finálovém souboji s Plzní.

Článek

„Je to tak, jak jsme to nechtěli mít. Musíme si přiznat, že se nám ten čtvrtý zápas nepovedl na sto procent. Zřejmě i proto, že jsme přišli o Dominika Soláka (zlomená klíční kost), kterého jsme prostě nedokázali nahradit. Ztratili jsme vedení 2:0 a teď nám nezbývá nic jiného než se o to porvat v Plzni," říká před rozhodujícím pátým duelem finále brankář Karviné Martin Galia.

„Věřím ale, že jme schopní ten třetí bod získat. Ale musíme v Plzni dokázat, že si toho mistra zasloužíme více," pokračoval zkušený gólman, jenž se do Karviné vrátil před touto sezonou ze zahraničí i proto, aby znovu pozvedl nad hlavu pohár pro mistra České republiky, což se mu s Baníkem zatím povedlo třikrát v sezonách 1999/2000, 2000/2001 a 2001/2002.

Původně chtěl v týmu plnit roli asistenta trenéra Michala Brůny a mentora karvinských brankářů. V play off se ale do brány dostává častěji, než předpokládal. Karvinskou jedničku Petra Mokroše střídal v každém zápase finále a v úvodním dokonce vstřelil gól na 22:21. „Myslel jsem si, že tolik chytat nebudu. Ale stalo se. Musím hrát, tak se snažím týmu pomoct, jak umím," uvedl Galia.

Další minuty určitě přidá i v neděli v Plzni, která bude po dvou vítězstvích v řadě ale zřejmě ve větší pohodě než obhájci trofeje. I proto, že ve třetím a čtvrtém utkání byli Západočeši jasně lepším týmem. S tím 44letý brankář, jenž před nedávnem ukončil reprezentační kariéru souhlasil.

„My jsme ten první zápas vyhráli v Plzni jen těsně o gól, doma pak až na sedmimetrové hody. Klidně už mohlo být hotovo a Plzeň mohla slavit. Ale stejně tak i my, kdybychom lépe odehráli jedno ze dvou dalších utkání. Je to vyrovnané, Plzeň nás teď sice dvakrát porazila o více branek, ale to bylo tím, že jsme se to snažili dotáhnout. Teď je na nás, abychom to dokázali taky. Rozhodne se na hřišti a vyhraje ten lepší," uvedl Galia.

Cesta k vítězství a tentokrát i k titulu je podle něj docela snadná. „Jít do vedení," pousmál se. „A nejlépe tak o dva tři góly. Soupeř pak znervózní, musí hrát rychleji a může se stát cokoliv. Vždycky je vedení lepší než být v minusu," připomněl s úsměvem Galia.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články