Hlavní obsah

Nachystali jsme jen jedno lano, za které na hřišti potáhneme, slibuje kapitán házenkářů Jícha

Praha

Vymyslel pokřik „Jsme Češi“ a s ním chce Filip Jícha dotáhnout házenkáře co nejdále na v neděli začínajícím mistrovství Evropy v Dánsku. „Jeden zblázněný člověk ale úspěch nezaručí. Všichni musejí jít na sto procent, ne že tak hraje jeden nebo dva a ostatní zůstanou na padesáti,“ burcuje tým.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Filip Jícha má ve sbírce i trofej pro nejlepšího házenkáře světa.

Článek

V jaké formě odjíždíte?

Odhad formy je záludná věc, ale za mančaft si troufnu jako kapitán dát ruku do ohně. Všichni vědí, že musíme dřít a bojovat. Dány vidím jako šampióny, ale jsem přesvědčený, že Rakousko i Makedonii dokážeme ve skupině porazit, aby to vyšlo na postup.

Kde se ve vás bere taková víra?

Je mi jasné, že když neuspějeme, média mi tahle slova omlátí o hlavu. Z přípravy ale cítím silnou auru mužstva a pár dnů před šampionátem se z realisty stává optimista. Mladí kluci přinesli nový drajv, nejsou vyjukaní a mají chuť. Parta byla vždycky dobrá, teď jsme ale nachystaní tak, abychom i na hřišti měli jen jedno lano, za které potáhneme. Všichni musí vědět, jakou silou a jakým směrem.

Je to poučení z minulého šampionátu, kde jste končili hned po základní skupině?

Z něj si musíme hlavně pamatovat, že jeden zápas nic neřeší. Před dvěma lety jsme hned ten první nad Německem vyhráli a stejně nám to na postup nestačilo. Vykročení ale bude důležité a Rakušané bohužel pro nás už nejsou outsider, před šampionátem porazili Rusy i Němce.

Cítíte v nové roli kapitána větší zodpovědnost za to, jak reprezentace dopadne?

Výraznou míru zodpovědnosti cítím už delší čas, takže kapitánstvím se mění jen to, že přivedu tým do haly a při hymnách budu stát vedle rozhodčího. Nechci se za nic schovávat, mám hru na svých bedrech.

Zvládnete být spolu s další ostrou spojkou Pavlem Horákem údernou silou mužstva?

Já se snažím hru trochu řídit, to už mám nějak v sobě, a Pavel je takový házenkářský robot, který má energie na rozdávání. Vždycky se do obrany soupeře narve, a když zrovna nepálí, tak určitě zbyde nějaká skulinka pro mě.

Dodrží manželka slib, že vám přijede fandit přímo do dějiště turnaje?

Z Kielu to má do Herningu jen asi 250 kilometrů, určitě dorazí. Autem jde dojet i z Česka, během šampionátu v hledišti očekávám pořádnou sebranku rodiny.

Na závěr ME bude vyhlášena anketa o nejlepšího házenkáře světa za rok 2013. Vy jste vyhrál v roce 2011, od té doby jste pokaždé v elitní pětici. Jak vidíte svoje šance?

Zatím jsem vždycky tipnul správně vítěze a teď za jasného favorita považuju Chorvata Duvnjaka. Pro mě je úspěch, že jsem znovu mezi nominovanými. Na to jsem pyšný, ale nevidím mezi experty ani fanoušky na netu takovou podporu, abych vyhrál.

Reklama

Související témata: