Hlavní obsah

Nejméně gólů v historii. Ale bojovaly jsme a nemáme se za co stydět, tvrdí Franková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vrcholné akci ještě české házenkářky nikdy nenastřílely méně gólů. Nelichotivý rekord 16 tref „vylepšily" v pátečním duelu mistrovství světa ve Španělsku. S Dánskem prohrály drtivým rozdílem 14:29 a na šampionátu padly počtvrté z pěti zápasů. Podle spojky Julie Frankové se ale Češky za výkon nemusejí stydět.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Archivní snímek z utkání Česka s Norskem.

Článek

Úvod zápasu byl z českého pohledu ještě bezproblémový. Naopak reprezentantky na vysoce favorizovaného soupeře vlétly s velkou energií a chutí překvapit. Po šesti minutách vedly nečekaně 5:1. „Trochu jsme Dánky zaskočily, odvedly jsme dobrý výkon," chválí spojka Julie Franková.

Jenže seveřanky se rychle sebraly. Pěti góly v řadě skóre otočily a poločas vyhrály 12:9. „Podle mě jsme si zasloužili lepší výsledek. Velmi dobře jsme bránili a v útoku se nám dařilo zrychlovat akce," hodnotí trenér Jan Bašný.

Jenže zatímco za prvních šest minut hry reprezentantky nasázely pět gólů, ve zbytku zápasu se prosadily pouze devětkrát. „Bojovali jsme asi proti nejlepší obraně světa se skvělou brankářkou," myslí si Bašný. Dánská gólmanka Sandra Toftová totiž předvedla osmnáct zákroků s neuvěřitelnou úspěšností 56 procent.

Češky si v ofenzivě nevěděly rady a většinu akcí zakončovaly ze spojek, s čímž si Toftová poradila. „Představovala jsem si menší rozdíl, mají ale obranu vážně propracovanou," říká Franková, která s konečným výsledkem samozřejmě spokojena nebyla. „Ale bojovaly jsme a makaly. Nemáme se za co stydět," tvrdí.

Jednadvacetiletá hráčka pražské Slavie poprvé dostala i větší prostor v útoku, na palubovce strávila skoro 26 minut, zatím nejvíce na šampionátu. „Všechen čas na hřišti je pro mě velká zkušenost," pochvaluje si. Zápas v den svého svátku si však představovala jinak. „Bohužel nám došly síly a ve druhém poločase se nedařilo vůbec nic," uzavírá zklamaná Franková.

Reklama

Související témata: