Hlavní obsah

Nejtěžší výzva v cestě za šampionátem. Házenkáři vyzvou Island

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalifikaci na mistrovství Evropy 2024 mají rozjetou slibně. Teď však čeká české házenkáře zatím nejnáročnější soupeř. V Brně ve středu (od 20:15 na ČT sport) vyzvou Island. „Je to skvělý tým, z top šestky světa. Mají výborné hráče v nejlepších klubech po celé Evropě,“ přibližoval španělský kouč českého výběru Xavier Sabate.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Český házenkář Stanislav Kašpárek (vzadu) napřahuje ke střele při přípravném duelu se Slovenskem.

Článek

Islandu na lednovém světovém šampionátu jen těsně unikl postup do čtvrtfinále vinou horšího vzájemného zápasu s Maďary, skončil až dvanáctý. „A bezpochyby teď bude hladový," mínil Sabate. Seveřané stejně jako Češi na úvod kvalifikace s přehledem porazili Estonsko i Izrael. Na turnaj postupují dva nejlepší z každé tabulky a čtyři nejlepší celky ze třetích míst.

V brněnské hale Vodova tedy půjde o souboj o první místo. „Bude to opravdu těžký zápas, těšíme se na něj. Island je silný, rychlý a velmi nebezpečný pak zejména v rychlých útocích," vysvětloval zkušený stratég.

Foto: Ivo Dudek/Český svaz házené

Španělský trenér české házenkářské reprezentace Xavier Sabate.

Ačkoliv se utkání kříží s duelem hokejistů Komety v předkole play off, očekává se tradičně bouřlivá atmosféra. „Fanoušci jsou bohužel nuceni si vybírat, ale budeme atakovat vyprodání haly," uvedl tiskový mluvčí Českého svazu házené Kryštof Rossmann.

V Brně se házenkářům historicky daří. Slavili tu skalp Francie či Německa nebo heroický comeback v baráži o MS 2015, kdy proti Srbsku smazali osmigólové manko z prvního poločasu. A naposledy zde vítězstvím nad Ukrajinou zpečetili postup na loňský evropský šampionát.

Poprvé v historii navíc bude na zápase českých házenkářů fungovat organizovaný kotel. „Slyšel jsem, že by měla být plná hala. To bude klíčové. Potřebujeme, aby nám fanoušci pomohli v těžkých momentech, které určitě přijdou. Fanoušci musí být naším osmým hráčem," velel Sabate.

Oproti úvodnímu kvalifikačnímu dvojzápasu udělal v nominaci jen pár změn. Na pravé křídlo vzal k Harabišovi místo Chmelíka 26letého Jakuba Štěrbu, do výběru se nevešel pivot Václav Franc a pravá spojka Adam Tomášek. Šanci naopak dostaly mladé spojky Jaroslav Trkovský nebo Lukáš Mořkovský. Oporami by opět měli být brankář Mrkva, křídelník Hrstka nebo spojky Babák s Klímou a Kašpárkem.

Po středečním domácím utkání se národní tým přesune do Reykjavíku, kde v neděli od 17:00 odehraje s Islandem odvetu. Kvalifikaci završí na konci dubna v Estonsku a doma s Izraelem.

Nominace českých házenkářů na kvalifikační dvojzápas s Islandem:
Brankáři:
Tomáš Mrkva (THW Kiel Handball)
Šimon Mizera (Elverum Handball)
Pravá křídla:
Denis Harabiš (HCB Karviná)
Jakub Štěrba (TSV Bayer Dormagen Handball GmbH)
Pravé spojky:
Stanislav Kašpárek (C. S. Dinamo Bukurešť)
Tomáš Piroch (SPR Orlen Wisla Plock)
Střední spojky:
Tomáš Babák (Bergischer HC)
Martin Březina (HSC Kreuzlingen)
Matěj Havran (HC ROBE Zubří)
Lukáš Mořkovský (HC ROBE Zubří)
Jakub Douda (Talent tým Plzeňského kraje)
Jonáš Patzel (HCB Karviná)
Levé spojky:
Matěj Klíma (SC DHfK Leipzig Handball)
Vojtěch Patzel (VfL Lübeck-Schwartau)
Jaroslav Trkovský (HK FCC Město Lovosice)
Dominik Solák (HCB Karviná)
Levá křídla:
Marek Vančo (HC Elbflorenz 2006 e.V)
Jakub Hrstka (DRHV 06)
Pivoti:
Vít Reichl (TV 05/07 Hüttenberg)
Štěpán Zeman (VfL Gummersbach)
Daniel Režnický (Talent tým Plzeňského kraje)

Reklama

Související témata: