Hlavní obsah

Podle trenéra jsem všechno dělal špatně, tvrdí házenkář Březina. Zkušenosti jde sbírat do Švýcarska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým trenérem házenkářské reprezentace Xavierem Sabatem přišla revoluce. „Byl jsem překvapený, že jsem podle něj dělal vlastně všechno špatně,“ vykládá 21letý Martin Březina. Hráč působící na střední spojce sbírá první výraznější zkušenosti v národním týmu. A jelikož se chce v kariéře dál posunout, mění i klub. Z pražské Dukly míří do švýcarského Kreuzlingenu.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Házenkář Martin Březina (vlevo) debatuje s reprezentačním trenérem Xavierem Sabatem.

Článek

Na první pohled zvláštní přestup. Z předního českého týmu do posledního celku ve Švýcarsku. „Ale láká mě nová zkušenost. A výzva. Čeká mě test nejen v házené, ale i v osobním životě. Měl už jsem nějakou dobu v hlavě, že bych rád zkusil zahraničí," vysvětloval Březina.

„Jsem zvědavý, jak obstojím v cizině. Zajímá mě pohled nového trenéra, chci se naučit nový systém. Těším se, až napíšu novou neznámou kapitolu," pokračoval.

V Kreuzlingenu, kde by měl dostat výraznou roli, podepsal smlouvu na dva a půl roku. „Rád bych se tam usadil, ale určitě mi nebudou bránit, kdyby si mě vyhlídl nějaký lepší tým. A kdybychom náhodou spadli, jsem domluvený, že bych si mohl najít jiné angažmá," popisovala nadějná spojka.

Na sever Švýcarska se Březina přesunul před dvěma týdny. A 20tisícové městečko na pobřeží Bodamského jezera ho nadchlo. „Jezero je nádherné, stejně jako celé město. Švýcarsko má prostě úplně jinou životní úroveň. Vidím tu snad jen Audi a BMW. Člověk si tu mnohem víc vydělá, ale všechno je samozřejmě o dost dražší," říkal.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Házenkářský reprezentant Martin Březina zakončuje v přípravném zápase se Slovenskem.

Ještě před přestupem se zúčastnil reprezentačních kempů ve Francii a v Kutné Hoře. „Obrovská čest. Vždycky jsem snil o tom, že budu reprezentovat svou zem. To je pro sportovce odměna za dobře odvedenou práci. Kempy mě posunuly," vykládal a oceňoval práci španělského kouče Sabateho, jenž zároveň vede polskou Wislu Plock.

„Je skvělý trenér. Má neskutečný přehled o házené. Byl jsem překvapený, že jsem podle něj dělal vlastně všechno špatně. Opravil mě kouč s obrovskými zkušenostmi, takže jsem mu věřil. Snažil jsem se změnit spoustu věcí. A makat ještě víc," osvětlil Březina.

V národním týmu teprve začíná, jednou by si ale rád zahrál i na vrcholných akcích. Na nedávno skončený světový šampionát českému týmu postup utekl jen těsně, a tak mistrovství Březina sledoval jen v televizi. „Úžasný turnaj. Vyrovnané zápasy ve skvělém tempu. Trestala se každá chyba. Fakt se mi to líbilo," usmíval se.

Když si ale vzpomněl, že na úkor Česka postoupila Severní Makedonie, stále pocítil hořkost. „Pořád to ve mně je. Když jsem sledoval, jak špatně dopadli Makedonci ve skupině, mohli jsme tam určitě být místo nich. Myslím, že bychom uhráli lepší výsledky. Ale to už nemá cenu řešit. Příště se snad na mistrovství dostaneme," dodal Březina.

Reklama

Související témata: