Hlavní obsah

Nic lepšího se mi stát nemohlo, září po vítězném návratu do reprezentace házenkářka Korešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých dvou a půl letech oblékla reprezentační dres házenkářka Iveta Korešová. Zkušená 33letá spojka Mostu má za sebou mateřskou dovolenou a její přehled a kvalita národnímu týmu pomohla k senzační výhře. Češky v kvalifikaci o mistrovství Evropy porazily Francii 31:30. Korešová zapsala osm branek.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Iveta Korešová z ČR a Tamara Horacek z Francie.

Článek

Při návratu do reprezentace se nejlepší střelkyně německé bundesligy v letech 2018 a 2019 nezastavila. V útoku odehrála celé utkání a dirigovala českou hru z pozice střední spojky. „Po prvním poločase už jsem měla pocit, že je konec zápasu. Byla jsem na pokraji sil. Ale ještě jsem ze sebe něco vyždímala," říkala po konci duelu.

Únavu ale bude vstřebávat o dost lépe, protože české házenkářky nečekaně zdolaly úřadující olympijské vítězky z Francie. „Nic lepšího se mi stát nemohlo. Za takhle krásný zápas při návratu jsem ohromně ráda," zářila Korešová.

Reprezentantky si po celé utkání udržovaly těsný náskok. „Hrály jsme opravdu krásnou týmovou házenou. Fungovala nám obrana a v útoku jsme nezmatkovaly. Plnily jsme pokyny, které jsme si před zápasem stanovily, a všechno nám vycházelo," těšilo zkušenou spojku.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Pauletta Foppaová z Francie při střelbě.

Korešová přispěla k vítězství osmi brankami, přičemž chladnokrevně proměnila všech pět sedmimetrových hodů. „Ani v interlize mi sedmičky takhle dobře nepadají. Při takhle dramatickém zápase jsem byla docela nervózní, ale naštěstí jsem dala všechny," říkala s úlevou.

Favorit v duelu ani jednou nevedl. „Francouzky asi měly pocit, že se jim utkání vyhraje samo. Ve druhém poločase byly agresivnější, ale nenechaly jsme se zaskočit a zůstaly jsme v klidu," oceňovala rodačka z Písku.

Národní tým tak odčinil nepovedené mistrovství světa, kde v prosinci skončil až na 19. místě, i úvodní kvalifikační porážky právě s Francií a Chorvatskem. K výraznému zlepšení výkonu rozhodně pomohl návrat Korešové, nebo i o rok mladší obranářky Hany Kvášové. „Máme mix zkušených a mladých hráček. Dobrá kombinace," mínila Korešová.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Česká radost z výhry.

Ve čtyřčlenné tabulce zůstávají české házenkářky poslední, ale první dva body jim mohou v celkovém hodnocení dost pomoct. V neděli je čeká odveta na palubovce Chorvatek, s nimiž v říjnu doma padly o dvě branky. „Bude hrát roli každý gól. Ideální by byla výhra o tři góly, abychom měly lepší vzájemný zápas. Čeká nás ale asi ještě těžší duel," tvrdila Korešová.

Na druhé Chorvatsko ztrácí národní tým dva body. Třetí Ukrajinu bodově dorovnal. Obě utkání s tímto soupeřem se měla odehrát v březnu, ale kvůli ruské invazi se odložila. „Je to škoda. Stále nevíme, kdy se budou dohrávat. Možná v červnu, ale to reprezentační srazy oficiálně nejsou, a tak by kluby možná ani neměly povinnost hráčky uvolnit. S kontumací však zatím nepočítáme," doplnila Korešová.

Reklama