Hlavní obsah

Nigérijský titán v řeckých službách. Češi jdou do boje s přírodním úkazem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když čeští basketbalisté hráli s Řeckem naposledy loni v červenci ve finále olympijské kvalifikace v Kanadě, rozdrtili soupeře rozdílem 25 bodů. Postupový optimismus před dnešním osmifinále mistrovství Evropy (hraje se od 20.45 v Berlíně) má ale jeden háček. A ten měří 211 centimetrů a váží 110 kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

Basketbalista Janis Adetokunbo

Článek

Janis Adetokunbo, jehož příjmení v nigerijském jazyce Yoruba znamená ‚král vracející se ze zámoří', v rozhodujícím souboji o postup do Tokia nehrál. S Milwaukee měl právě před sebou finále NBA s Phoenixem, kterou Bucks vyhráli v šesti zápasech a jejich opora se stala nejužitečnějším hráčem série.

Klub z Wisconsinu tak mohl zpětně děkovat prozřetelnosti svého bývalého generálního manažera Johna Hammonda, který z 15. místa draftu 2013 ukázal na kluka, jenž v té době hrál basketbal sotva šest let..

Adetokunbovi rodiče Charles a Veronica se na začátku 90. let vydali hledat štěstí do Evropy a v Nigérii nechali prvorozeného syna Francise v péči babičky. V Aténách se jim pak narodili ještě čtyři potomci: Thanasis, Janis, Kostas a Alex. Pro otce, který pracoval jako údržbář, bylo složité najít práci a synové do rodinného rozpočtu přispívali i prodejem levných slunečních brýlí turistům.

Foto: Profimedia.cz

Janis Adetokunbo a jeho trefa

Ačkoli se Janis narodil v Řecku, hrozilo mu neustále vyhoštění, jelikož neměl žádné doklady. A řecký pas, do něhož mu zapsali jméno Giannis Antetokounmpo, dostal až necelé dva měsíce před draftem.

Adetonkunbova obdivuhodná basketbalová kariéra přitom začala nenápadně pozorováním party kluků střílející na koš v aténském předměstí Sepolia. Jeho rozvoj je spojen s klubem Filathlitikos, i když v začátcích byl tím nadějnějším a perspektivnějším starší brácha Thanasis, jak popisuje i životopisný film Vzestup.

Janis občas přespával na matraci v tělocvičně. Jednak, aby neztrácel čas cestováním autobusem a mohl začít trénovat hned ráno, a pak se také chtěl vyhnout konfrontacím se stoupenci hnutí Zlatý úsvit, které pořádalo hon na imigranty v aténských ulicích.

„Dej do toho všechno a pak nech Boha dělat jeho práci," poradila synovi matka před draftem, který o 180 stupňů otočil život rodiny.

V zámoří měli se čtením jména nadějného nováčka velké problémy, takže se rychle uchytila přezdívka ‚Greek Freak'.

„Narodil jsem se v Řecku a chodil tam do školy. Ale když jsem se vrátil domů, žili jsme podle afrických tradic. I když v Nigérii by mi asi nerozuměli, v zemi existuje asi 250 dialektů," vysvětloval Adetokunbo, jehož vzorem byl v Lagosu narozený dvojnásobný šampion NBA Hakeem Olajuwon.

Foto: Profimedia.cz

Basketbalista Janis Adetokunbo v NBA

Ale Janis sám je mimořádný unikát. Rychlostí, s jakou dokáže vlastně na pár kroků přeběhnout celé hřiště, se soupeři děsí. Stejně jako délky a rozpětí jeho paží. A v jeho dlani basketbalový balon vypadá jako míč na házenou.

„Je to hříčka přírody," souhlasí i rozehrávač Tomáš Satoranský.

Na mistrovství světa 2019 Adetokunbo přispěl dvanácti body k řecké výhře nad Českem 84:77, která však na postup do čtvrtfinále nestačila. Největší hvězda se navíc vyfaulovala, když měla velký problém s mezinárodními pravidly i těsnou obranou v podání dvojice Martin Kříž-Pavel Pumprla.

O tři roky později se však dvojnásobný nejlepší hráč NBA jeví jako titán bez slabin. Na Eurobasketu má průměr 29 bodů na utkání. A i když se mluvilo o jeho zranění nohy po špatném došlapu ze zápasu s Estonskem, Češi by neměli počítat s tím, že to nigérijskou hříčku přírody v řeckých službách nějak zpomalí.

Reklama