Hlavní obsah

Španělsko - Dánsko 29:25 Házenkáři Španělska mohou na ME získat třetí titul za sebou, vyzvou je Švédové

Aktualizováno

Házenkáři Španělska a Švédska si v Budapešti zahrají o titul evropských šampionů. Obhájci zlatých medailí z posledních dvou šampionátů Španělé porazili v úvodním semifinále úřadující mistry světa Dány 29:25 a dál útočí na zisk třetí trofeje za sebou. V nedělním finále se utkají se Švédy, kteří zdolali olympijské vítěze z Francie 34:33. Švédové, kteří byli stejně jako Španělé soupeři českých reprezentantů v základní skupině, budou usilovat o rekordní pátý titul, ale první od roku 2002.

Článek

Španělé otočili zápas s Dánskem ve druhém poločase. V závěru prvního stáhli až čtyřbrankové manko na rozdíl jednoho gólu a po přestávce skóre otočili. Ve 41. minutě se poprvé v zápase dostali do vedení a soupeře už do hry nepustili. Výbornými zákroky se o to zasloužil brankář Gonzalo Pérez de Vargas, nejlepší výkon na turnaji předvedl Aleix Gómez Abello, který nastřílel 11 gólů a blýskl se i řadou obranných zákroků.

Vicemistři světa Švédové se v duelu s Francouzi ujali vedení v poslední desetiminutovce úvodního poločasu, kdy i zásluhou tří branek brankáře Andrease Palicky přes celé hřiště vyrovnali na 10:10 a do přestávky si pak vypracovali tříbrankový náskok. Ve druhé půli vedli až o pět gólů, nakonec ale výhru uhájili až v dramatické koncovce. Po chybách v rozehrávce dovolili Francouzům v závěrečné minutě snížit na rozdíl jediné branky a od vyrovnání je v posledních sekundách zachránil jen další skvělý zákrok potomka českého otce Palicky. Střelecky Švédy táhl Jim Gottfridsson s devíti zásahy.

Házenkáři Norska vybojovali na šampionátu páté místo po vítězství 34:33 po prodloužení nad Islandem a zajistili si přímý postup na mistrovství světa 2023, které bude hostit Švédsko a Polsko. Vyrovnaný duel v Budapešti rozhodl gólem v poslední sekundě Harald Reinkind.

Norsko je šestým jistým účastníkem příštího MS. Spolu s oběma pořadatelskými zeměmi mají start jistý i ostatní semifinalisté letošního evropského šampionátu - úřadující mistři světa Dánové, olympijští šampioni Francouzi a obhájci evropského zlata Španělé. O dalších postupujících z Evropy se rozhodne v play off, které bude rozlosováno v sobotu v Budapešti. V prvním koši bude nasazena i česká reprezentace.

Mistrovství Evropy házenkářů v Budapešti:
Semifinále:
Španělsko - Dánsko 29:25 (13:14)
Švédsko - Francie 34:33 (17:14)
O 5. místo:
Norsko - Island 34:33 po prodl. (27:27, 16:12)

Reklama

Související témata: