Hlavní obsah

Nymburk - Oldenburg 77:71Nymburk ze začátku vypadal na ručník, ale po velkolepém obratu slaví první výhru v Eurocupu

Praha

Neuvěřitelnou herní proměnou prošli basketbalisté Nymburka během domácí premiéry v Eurocupu. Před tisícovkou diváků v pražské Tipsport Areně rozehráli duel s Oldenburgem naprosto zoufale a po čtvrthodině byli mínus sedmnáct bodů. Přesto se jim povedlo skóre otočit, už ve třetím dějství vedli a nakonec zvítězili 77:71.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva nymburský Jiří Welsch a Dominic Lockhart z Oldenburgu.

Článek

„Po hrozném začátku přišla herní proměna, za níž jsem byl hodně rád a přes zónu jsme našli cestu k vítězství," tvrdil Kestutis Kemzura.

Nymburk stále ještě bez marodů Bartoně s Burnsem absolutně nezvládl začátek utkání. Dopouštěl se laciných ztrát a hlavně nebyl schopen zastavit rychlý protiútok bronzového celku německé bundesligy. Po pěti minutách tak domácí prohrávali 4:12 a trenér Kemzura si bral oddechový čas, při němž hodně hlasitě svým svěřencům připomínal, že základem musí být pečlivá obrana.

Efekt to mělo však mizivý. Brejků sice už český mistr tolik nedovolil, jenže prosazení se v útoku pro něj bylo stále velikým problémem a hlavně během první čtvrthodiny inkasoval pětkrát z trojkové vzdálenosti, takže náskok hostů se netenčil. Naopak za stavu 10:27 si rozezlený litevský kouč v nymburských službách bral znovu time-out a jeho naštvání nešlo přehlédnout.

Americké posily řádily

V dresu Oldenburgu do té chvíle řádily americké posily v čele s dvaatřicetiletým Pauldingem, naopak domácím se s rotací jen sedmi basketbalistů dlouho nedařilo dostat na dostřel. Zdálky uspěl Nymburk teprve sedmým pokusem o trojku, pak však dal tři po sobě a v polovině utkání to bylo zničehonic už jen 32:35.

„Ze začátku jsme nedělali vůbec, co jsme si řekli, takže Oldenburg nás školil ve hře jeden na jednoho. Zabrala na ně až zóna nasazená v okamžiku, kdy jsme prohrávali už o sedmnáct. Naštěstí to probrání přišlo ještě včas. Jakmile nám začala šlapat obrana, dostavilo se i zlepšení útočné fáze a byl to pak soupeř, kdo nevěděl, co má hrát," líčil pivot Petr Benda.

Chytili se Washington i Simmons, ve 24. minutě už domácí vedli (43:42) a najednou to byl Nymburk, kdo byl rychlejší i přesnější ve střelbě, zlepšil doskok a nutil soupeře k chybám i ukvapenému zakončování. Do poslední čtvrtiny šli domácí s pěti body k dobru (58:53), pod košem hrál s chutí Benda a Oldenburg tváří v tvář náročné obraně soupeře odcházel fyzicky.

Ke konci se obě mužstva dostala do problémů s fauly, u domácích Simmons, Rančík i Benda delší čas dohrávali pod hrozbou nuceného odchodu ze hřiště, nicméně Nymburk držel relativně bezpečné vedení minimálně o pět bodů a úspěšně proměňoval trestné hody. Přesně sto vteřin před koncem se Benda přece jen dopustil páté osobní chyby a musel střídat, cestu českého mistra za první výhrou v soutěži už to ale ohrozit nemohlo.

„Nejdřív jsme trochu tápali herně my a nevypadalo to dobře, ale když zabrala zónová obrana tak v těch zlomových okamžicích to tápání sedlo zase na Oldenburg. Jak jsme překlopili skóre, tak bylo znát, že jsme psychicky silnější a ke konci jsme to už nějak umlátili," doplnil další český reprezentant Pavel Houška.

„Byla to moc důležitá výhra. Jestli chceme myslet na postup, tak z domácí palubovky musí být nedobytná tvrz. A že jsme se vyhrabali z takových potíží, jaké nás potkaly na začátku, to je povzbuzující pro celý tým," dodal Benda.

Utkání 2. kola skupiny C Evropského poháru basketbalistů:
Nymburk - Oldenburg 77:71 (10:20, 32:35, 58:53)
Nejvíce bodů: Benda 15, Washington 14, Houška a Simmons po 13, Rančík 11 - Paulding 18, Chubb 14, Kramer 9. Fauly: 18:19. Trestné hody: 16/9 - 13/9. Trojky: 6:8. Doskoky: 37:31.

Reklama

Související témata: