Hlavní obsah

Pivot Collins jako první aktivní hráč NBA přiznal homosexualitu

Washington

Basketbalista Washingtonu Wizards Jason Collins se veřejně přiznal k homosexualitě a učinil tak jako vůbec první aktivní hráč v historii amerických profesionálních soutěží. Čtyřiatřicetiletý pivot, v této sezóně i spoluhráč Jana Veselého, promluvil o své sexuální orientaci v magazínu Sports Illustrated.

Foto: Tami Chappell, Reuters

Jason Collins (uprostřed) a jeho spoluhráč s Washingtonu Jan Veselý (24).

Článek

"Jsem čtyřiatřicetiletý pivot z NBA. Jsem černoch. A jsem gay," řekl o sobě Collins. Svoji orientaci dlouho tajil a prý bylo nesmírně složité žít ve lži. "Ale byl jsem si jistý, že se můj svět zhroutí, kdyby se to někdo dozvěděl," prozradil.

"Nijak jsem neplánoval, že budu prvním 'přiznaným' homosexuálem v jedné z velkých lig. Ale jsem jím a těším se, že to rozvine debatu," řekl Collins. "Mohl se k tomu klidně přihlásit někdo jiný, ale když to nikdo neudělal, tak zvedám ruku já," dodal.

V NBA hraje 213 centimetrů vysoký Collins už dvanáct sezón, tu poslední zahájil v Bostonu a zakončil ve Washingtonu. V minulosti působil také v New Jersey, se kterým byl v letech 2002 a 2003 ve finále NBA, Memphisu, Minnesotě a Atlantě. Odehrál 713 zápasů s průměry 3,4 bodu a 3,8 doskoku na utkání. Ve Washingtonu mu vypršela smlouva a nyní je bez angažmá, chce ale i po nynějším prohlášení pokračovat v kariéře.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články