Hlavní obsah

Plážová exotika. Rwanda? Hodně zajímavá zkušenost, vyprávějí Češky

Praha

Úspěchy ve sportu jdou často ruku v ruce s cestováním po světě, ale málokteré odvětví přináší tak pestré destinace jako plážový volejbal. Letošní kalendář Světové série tak ženám v kategorii dvouhvězdičkových turnajů nabídl kromě právě probíhajícího turnaje v Praze a blížící se akce v Brně také červencový podnik ve rwandském městě Rubavu.

Foto: FIVB.org

Marie-Sára Štochlová (vlevo) a Martina Williams po triumfu na jednohvězdičkovém turnaji v Lublani.

Článek

„Hodně zajímavá zkušenost,“ pousměje se Martina Williams, která na turnaji hrála s Marií Sárou-Štochlovou. Na okruhu se pohybuje desátým rokem, poznala řadu destinací, kam by se jinak těžko dostala. „Díky beachvolejbalu jsem poznala celý svět. A já miluju cestování,“ přiznává Williams (za svobodna Bonnerová), jejíž manžel pochází z Jihoafrické republiky.

Rwanda byla dějištěm jedné z nejkrvavějších občanských válek, ale obavy z cesty do středoafrické země Češky neměly. „Rodina se možná trochu bála, ale teď je Rwanda jedno z nejbezpečnějších míst v Africe,“ ujišťuje Williams. „Z letiště jsme měly policejní doprovod kvůli provozu a pocitu bezpečnosti, ale vše bylo v pohodě,“ přitakává Štochlová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Marie-Sára Štochlová (vlevo) a Martina Williams před turnajem Světové série v Praze.

Jen ubytování se neobešlo bez nervů. „Hlavní hotel byl plný a chtěli nám dát jiný, dost šílený, nikdo z hráčů tam nechtěl zůstat,“ popisuje Williams ubytování, kde ani pořádně nesvítilo světlo. Nakonec se vše povedlo vyřešit a organizační trable při turnaji už byly spíše úsměvné.

„Třeba síť ze ženské na mužskou o dvacet centimetrů zvedalo půl hodiny snad šestnáct lidí a podobně tam trvalo všechno,“ líčí Štochlová. Po konci turnaje a ukončení nezbytné bubliny si prohlédly i víc než hotel a plážové kurty, když vyrazily do národního parku pozorovat vzácné kočkodany zlaté. „Viděly jsme je v bambusovém pralese, zážitek,“ pochvaluje si Williams.

Obě se daly dohromady před touto sezonou. Loňská spoluhráčka Williams Sára Olivová ukončila kariéru a žije s partnerem hokejovým gólmanem Petrem Mrázkem v zámoří, skončila i Martina Maixnerová, s níž hrála Štochlová. „Nejdřív jsem chtěla vytáhnout nějakou mladou holku, ale všechny teď odcházejí studovat do Ameriky,“ říká 22letá Štochlová.

A tak se ozvala Martině Williams. „Poprvé v kariéře jsem byla někým oslovena,“ usmívá se o osm let starší beachvolejbalistka. „Řekla jsem ano, Máří je moc talentovaná a měla skvělou loňskou sezonu,“ líčí. Spolupráce je to zatím úspěšná, z posledního společného turnaje v Lublani si odvezly cenné vítězství, teď v Praze usilují o další skalpy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články