Hlavní obsah

Po svatebních cestách přijde vrchol. Perušič se Schweinerem jedou za odměnu vydělávat do Kataru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem jdou do akce, když je v katarském dauhá čeká Beach Pro Tour Finals. Tam se od čtvrtka představí deset nejlepších mužských i ženských párů. „Bereme to jako odměnu za loňské výsledky, možnost si vydělat nějaké peníze a hlavně otestovat formu před začínající olympijskou kvalifikací," prohlásil Perušič, který společně se svým parťákem drží osmé místo na žebříčku. Za sebou mají zimní přípravu v Římě nebo na Tenerife.

Foto: OBO 2021/Vlastimil Vacek, Právo

Beachvolejbalisté David Schweiner (vlevo) a Ondřej Perušič.

Článek

Český pár ve skupině B vyzve světové jedničky – norským pár Mol/Sørum, Nizozemce nebo na velmi silný brazilský a italský pár. Dvě nejlepší dvojice z každé skupiny postoupí přímo do semifinále, další dvě naskočí do turnajového pavouka o kolo dříve. „Turnaj v Dauhá je poměrně nešťastně umístěn na konec ledna, což vzhledem k tomu, že má byt zakončením sezony 2022, ukazuje na drobné organizační potíže. Tím, že na něj ale hned navazuje první turnaj olympijské kvalifikace, probíhala příprava dost podobně jako před jakýmkoliv jiným začátkem sezony," konstatoval před rozehráním akce Perušič.

V Kataru má jít o vyvrcholení prvního ročníku série Beach Pro Tour, která nahradila hvězdičkové turnaje. O atraktivitu se nemusí nikdo bát. Turnaj má dotaci 800 tisíc USD, což jsou nejvyšší prize money v letošním roce. Český pár má proto za sebou náročnou zimní přípravu. „Bohužel nejen nás, ale i mladší kolegy z národního týmu zdecimovala v prosinci nějaká z chorob,. Proto jsme se v novém roce jen pomalu dostávali zpátky do formy. V souhrnu ale hodnotíme přípravu jako dostatečnou a po Kataru na ní ještě chceme navázat," hodnotil Peručič. „Letošním úkolem bylo kromě zlepšení naší hry. Stejně tak si musíme zvyknout na nový míč pro letošní sezonu, který je o dost jiný."

Foto: Ivana Roháčková

Ondřej Perušič (vlevo), David Schweiner.

Zima však nebyla jen o tvrdé tréninkové dřině. Došlo na studijní povinnosti, ladění techniky u golfu, nebo na šachy. Ještě dřív ale oba čeští hráli absolvovali svatební cesty. „Takže manželství bylo stvrzeno i přežitím na ostrově - v jednom případě na Madeiře, v druhém na Sicílii," usmál se Perušič posunu v osobním životě obou českých reprezentantů.

Hlavním cílem českého dua je předvádět konzistentní výkony a posbírat co nejvíce bodů směrem k mistrovství světa v Mexiku a olympijským hrám v Paříži. „Doufáme, že navážeme na dobrou hru z posledních tří let. Před sezonou je vždy těžké odhadovat, jak na tom budeme. První dva turnaje v Dauhá určitě napoví, jak na tom budeme nabité konkurenci," dkonstatoval Schweiner, kterého s parťákem podporuje v přípravě Český volejbalový svaz.

„Bez svazu, rezortního centra Victoria a dalších bychom se tréninku a hraní nemohli věnovat naplno. Například naši estonští kamarádi jsou na tom jsou hůře a během zimy zůstávají spíše doma v hale. Přípravu na venkovní turnaje směřují až těsně před samotným konáním a to by nemuselo každému vyhovovat. Zvyknout si na venkovní podmínky a na chování nového balonu ve větru vždy chvilku trvá," uzavřel Schweiner.

Reklama

Související témata: