Hlavní obsah

Z pláže na palubovku aneb lídra táhne unikát. Kde se Kubánec zastaví? ptají se v Liberci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v létě zkušený kouč Martin Démar převzal volejbalový Liberec, hodně přemýšlel, zda si v týmu ponechá kubánského smečaře Nivalda Diaze Gomeze. Minulou sezonu totiž dva metry vysoký volejbalista stejně jako celý tým příliš nepřesvědčil. A byť je mu již 28 let, šestkový volejbal se teprve učil. Teď už pod Ještědem vědí, že Nivaldo je ternem. „Jsem z něj hodně překvapený,“ připouští Démar.

Foto: Instagram @Nivaldo Diaz Gomez

Smečař liberecké Dukly Nivaldo Diaz Gomez.

Článek

Armádní klub v něm našel jednoho z nejlepších smečařů soutěže. Dukla aktuálně vede extraligu a pádí za vítězstvím v základní části. „Je to moje nejlepší sezona a doufám, že tohle bude rok Dukly," usmívá se rodák z Karibiku, který Severočechům naposledy pomohl v Příbrami k triumfu 3:0, již jedenáctému v řadě.

Přitom před příchodem na sever Čech v létě 2021 byl pro Nivalda primárním beach volejbal, ve kterém i reprezentoval Kubu na olympijských hrách v Rio de Janeiru v roce 2016. „Šestkový volejbal moc nehrál. A jelikož je mu už 28 let, říkáte si, jestli se ho vůbec ještě může naučit," přiznává Démar.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený VK Dukla Liberec official (@vkdukla)

"Věděl jsem, že na útoku hraje par excellence, ale netušil jsem, jak je na tom v dalších herních činnostech jako blok, podání, příjem, obrana. Nakonec jsme nemohli najít žádného smečaře, který by se mi líbil a Nivaldo tím pádem zůstal. V tom jsme měli velké štěstí. Když vidím, jaké dělá pokroky, tak bude zajímavé sledovat, na jakou úroveň až dosáhne," podotýká Démar.

Sám Nivaldo by rád na účast na Hrách v Brazílii před sedmi lety v beach volejbale navázal reprezentováním pod pěti kruhy i v tom šestkovém v Paříži či v Los Angeles. „Asi jako každý hráč i já sním o tom, že bych si jednou zahrál na olympiádě v šestkovém volejbale, nereálné to není. Uvidíme, momentálně se soustředím na to, abych se pořád zlepšoval," říká Nivaldo, který poslední utkání v beach volejbale sehrál v roce 2018.

Až pak se začal přeorientovávat i z finančních důvodů na šestkový. Stále se snaží finančně podporovat svou rodinu na Kubě. „Dělá to tak devadesát procent sportovců působících v zahraničí," poznamenává. Jeho sportovní přeměnu však zpomalila celosvětová pandemie nemoci covid-19.

„Tak dva roky jsem ztratil. Byly různé lockdowny, nedalo se pořádně trénovat a bylo to problematické, až s příchodem do Liberce se to zlepšilo," objasňuje Kubánec, který původně pod Ještěd přišel na měsíční zkoušku za kouče Michala Nekoly. A uspěl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nivaldo Diaz (@nivaldo_diaz)

Co pro něj bylo při přechodu z pláže na palubovku nejtěžší? „Asi si zvyknout, že na hřišti je více hráčů, přeci jen v beach volejbale jsou jen dva," popisuje jeden ze tří libereckých smečařů. Běžnější je ve volejbale opačná cesta, z šestkového volejbalu přejít na beach.

„Na začátku vůbec nevěděl, kde má stát. I teď ještě občas neumí vyhodnotit situaci, kterou by normálně zkušený hráč s desetiletou praxí zvládnul. To myšlení mu ještě trochu chybí. Na začátku dělal velké pokroky, teď už to asi půjde pomaleji, ale zajímalo by mě, kde to skončí. Myslím, že i pro diváky je zážitkem vidět Nivalda, jak útočí. Umí hrozně vysoko vyskočit a ladnost jeho pohybu je famózní. Takových smečařů je hodně, ale hrají v Polsku, Itálii nebo Francii, ne u nás," uzavírá Démar.

Reklama

Související témata: