Hlavní obsah

Podali jsme heroický výkon, Španěly jsme měli na lopatě, mrzí Mrkvu těsná prohra s favoritem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České házenkáře dlouho držel ve hře o body. Ani fantastický výkon brankáře Tomáše Mrkvy ale na překvapení nestačil. Národní tým na úvod mistrovství Evropy potrápil obhájce titulu ze Španělska. V bouřlivé atmosféře bratislavské arény Ondreje Nepely mohutně dotahoval, avšak nakonec padl o dvě branky 26:28.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Adrian Figueras Trejo ze Španělska překonává Tomáše Mrkvu

Článek
Fotogalerie

Gólmanu Tomáši Mrkvovi se povedl už úvod duelu, ve kterém šli čeští reprezentanti do vedení 4:2. „Pomohly mi první dva zákroky. Už při tréninku jsem se tu cítil dobře," líčí 32letý brankář německého Bergischeru.

Španělsko poté skóre otočilo a vypracovalo si až čtyřbrankový náskok. Český tým ovšem vždy dokázal rychle zareagovat a několikrát se dotáhl na rozdíl jednoho či dvou gólů, což vyzdvihl i trenér Rastislav Trtík: „Klobouk dolů před kluky. Nepřestali bojovat ani za nepříznivého stavu."

Jenže vyrovnat Češi nedokázali ani jednou. A to hlavně kvůli velkému množství ztrát. Španělé jich za celý zápas vyrobili šest, národní tým čtrnáct. „Dělali jsme hrubé chyby zejména v oslabení. Tři góly do prázdné brány nás srazily," hodnotí kouč.

Věřil jsem, že vyhrajeme, říká Trtík

Velkého favorita potrápili, avšak nakonec prohráli. „Věřil jsem, že dnes vyhrajeme. Po taktické stránce jsme byli dobře připraveni, ale bohužel jsme neměli čas se stoprocentně sehrát," mrzí Trtíka příprava na šampionát, která byla vinou dvou pozitivních testů na covid zkrácena o tři dny.

Zklamaný je pochopitelně i Mrkva. „Mísí se ve mně vztek a zklamání, že jsme utkání nedotáhli alespoň k bodu. Španěly jsme měli na lopatě. Podali jsme heroický výkon, ale chybí tomu odměna," lituje kapitán národního týmu, který byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Eduardo Gurbindo Martinez překonává českého brankáře Tomáše Mrkvu

Porážka o dva góly je z devíti zápasů proti Španělsku v samostatné historii ta nejmírnější. „Opravdu jsme bojovali jsme jeden za druhého v obraně i v útoku. Žila střídačka i celá hala," oceňuje Mrkva české fanoušky, kteří do Bratislavy dorazili. „Vytvořili fantastickou atmosféru a dobíjeli nás energií," chválí gólman.

Fanoušci potěšili i kouče Trtíka. „Ocenili naši snahu a bojovnost. I přes prohru nám zatleskali, což se moc často neděje. To jediné mi udělalo radost," prozrazuje trenér. Další duel čeká české házenkáře v sobotu od 18.00 proti Bosně a Hercegovině. „Snad nám atmosféra dodá dostatek energie na tento klíčový zápas, abychom si udrželi naději na postup," doufá Trtík.

Jestli Češi budou chtít postoupit do hlavní fáze turnaje mezi dvanáctku nejlepších, budou muset kromě Bosny porazit i favorizované Švédsko, se kterým se utkají v pondělí. Ze základní skupiny totiž postupují jen první dva týmy.

Reklama

Související témata: