Hlavní obsah

Podle Pakosty turnaj na písku v Brně splnil účel, chtěl by ho i v budoucnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za velmi povedený považuje předseda českého volejbalového svazu Marek Pakosta turnaj beachvolejbalového světového okruhu Pro Tour kategorie Futures v Brně. Podle něj akce splnila účel podpořit mladé české týmy a umožnit jim konfrontaci s mezinárodními páry. Pakosta by proto byl rád, kdyby se turnaj na písku na Sokolském koupališti konal i v budoucnu. Bývalý reprezentant v obou odvětvích volejbalu to v neděli řekl ČTK.

Foto: Ondřej Driml, ČVS

Předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta.

Článek

„Je tady hezký areál, který je zasazený do přirozeného prostředí. Nám se podařilo zajistit dostatek financí na to, abychom turnaj uspořádali, což je vždycky nesmírně důležité,“ uvedl Pakosta. „Tenhle turnaj má primárně za úkol umožnit vstup do World Tour našim mladším hráčům, kteří nemají dostatek bodů, nasbírat zkušenosti a posunout se na žebříčku, což se nám perfektně splnilo,“ dodal.

Spokojenost s turnajem podtrhly úspěchy domácích dvojic. Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou potvrdily pozici největších favoritek a zvítězily, když v pěti utkáních ztratily jediný set. Václav Berčík s Matyášem Džavoronokem získali nečekané stříbro.

„Já jsem nebyl přehnaný optimista v tom, že bychom ve finálové čtyřce neměli jiné týmy než české. Za mě jsou tam hrozně malé rozdíly. Na téhle úrovni je na tom většina párů hodně podobně a jedna nepovedená koncovka může rozhodnout o tom, kdo postoupí dál, a kdo naopak v turnaji skončí,“ řekl Pakosta.

Brněnský turnaj by mohl být i rozhodujícím jazýčkem na vahách v olympijské kvalifikaci, do které si Hermannová se Štochlovou připsaly díky triumfu 200 bodů. „Může se ukázat, že tenhle turnaj bude nějakým desátým, jedenáctým, dvanáctým výsledkem do olympijské kvalifikace. A je klidně možné, že třeba 20 bodů bude rozhodovat o tom, kdo bude tím sedmnáctým nebo osmnáctým týmem, který ze žebříčku postoupí na olympiádu. Kdyby k tomu souhrou okolností došlo, tak to bude ještě silnější tečka,“ prohlásil gestor beachvolejbalu Vít Mařík a dodal, že na hrách v Paříži by svaz rád měl jeden mužský a jeden ženský tým.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.