Hlavní obsah

Pohroma pro reprezentaci. Házenkáři nenastoupí do kvalifikace o MS. Došly peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize dosáhla netušených rozměrů a dospěla až k drastickému rozhodnutí. Finský házenkářský svaz se rozhodl, že mužský národní tým vůbec nenastoupí do kvalifikace o postup na MS 2025. Důvod? Nejsou peníze.

Finští házenkáři vůbec nenastoupí do kvalifikace o MS.

Článek

Kvalifikace o světový šampionát 2023 skončila na jaře a Finsko se stejně jako Česká republika na něj nekvalifikovalo. Postoupilo ze skupiny, Seveřanům pak v play off nahrálo i odstoupení Ukrajiny, ale v dalším kole už bylo nad jejich síly Chorvatsko.

Kvalifikace o MS 2025 začne na podzim příštího roku už bez Finska. Tamní házenkářský svaz to oznámil v oficiální tiskové zprávě. Krok vysvětlil nahromaděnými finančními problémy v důsledku koronavirové pandemie a současné nejistotě vyplývající z ruského vpádu na Ukrajinu.

„Z toho rozhodnutí samozřejmě nemám radost, ale zároveň musím akceptovat realitu, že zkrátka nejsou peníze. Je to škoda hlavně kvůli hráčům, protože nebudou mít šanci utkat se s dobrými týmy. Máme mladé mužstvo, pro které jsou mezinárodní zápasy důležité," řekl švédský kouč Finů Ola Lindgren listu Iltalehti.

Aktivity finského nároďáku nicméně nezamrznou úplně. Bude dál pokračovat v rozehrané kvalifikaci o postup na ME. Dál běží také Lindgrenův plat.

Na podzim se už hledá náhradní plán místo kvalifikace o MS. „Musíme si počkat, uvidíme, s jakým řešením svaz přijde," dodal Lindgren.

Finský házenkářský svaz je závislý na grantech od státu. Letos má od ministerstva školství a kultury obdržet dotaci ve výši 325 tisíc eur, v přepočtu přes 8 milionů korun.

Reklama

Související témata: